Sulfīdus saturošo pazemes ūdeņu ģenēze - Prols, Jānis (Latvijas Universitāte, 2010)
Doktora darba tēzes SULFĪDUS SATUROŠO PAZEMES ŪDEŅU ĢENĒZE ANOTĀCIJA Atslēgas vārdi: sulfīdus saturošie pazemes ūdeņi, Ķemeru – Jaunķemeru atradne, sulfātu redukcija Promocijas darbā analizēts sulfīdu veidošanās process pazemes ūdeņos. Izmantojot pētījumu rezultātus par Ķemeru – Jaunķemeru atradni (246 km2), analizēta tās uzbūve un procesi nosakošie sulfīdu veidošanos, uzkrāšanos un degradāciju Salaspils ūdens horizontā. Izmantojot pH un Eh, veikta atradnes vides apstākļu shematizācija, kā arī noteikta sulfīdu izplatība un mikrobioloģiskās sulfātu redukcijas ātrums dažādās atradnes daļās. Salaspils horizonta ūdeņi, pēc to lomas atradnes veidošanās procesā, ņemot vērā ķīmisko un gāzu sastāvu, sadalīti septiņās grupās. Izmantojot izpētes, t.sk. eksperimentu, rezultātus, izvirzīta jauna hipotēze par sulfīdu veidošanos pazemes ūdeņos, pieņemot, ka sulfātu redukcijas baktērijas procesā izmanto organiskās vielas, ko satur Salaspils horizonta ūdeņi un /vai kas transformējušās mikrobioloģisko procesu rezultātā.

DOCTORAL THESIS GENESIS OF SULPHIDE CONTAINING GROUNDWATER ANNOTATION Key words: sulphide containing groundwater, Ķemeri – Jaunķemeri occurrence, sulphate reduction Distribution of hydrogen sulphide in groundwater is analyzed in the promotion study. Based on investigations carried out at the Kemeri – Jaunkemeri occurrence of the sulphide containing water (246 km2), the structure of it and processes determining generation and degradation of sulphides in the Salaspils aquifer are analyzed. Zoning of the occurrence is done based on pH and Eh, distribution of sulphides and velocity of microbiological sulphate reduction are determined. Waters of the Salaspils aquifer, chemical composition and gases content are classified into seven groups. A new hypothesis on sulphide generation is brought forward, incl. experimental ones, assuming that sulphate reduction bacteria use organic matter distributed in water of the Salaspils aquifer and / or organic matter transformed during microbiological processes.
Genesis of Sulphide Containing Ground water
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ģeoloģija; Ģeogrāfijas un zemes zinātnes