Ergonomiskie darba vides riski mēbeļu ražošanā un to saistība ar nodarbināto darba spriedzi. - Darafejs, Eduards (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par mūsdienīga galdnieka profesiju, kā arī ergonomiskiem un fizikāliem riskiem galdnieka darbā. Literatūras analīze uzrāda, ka mēbeļu ražotnē nodarbinātie savā ikdienas darbā saskaras ar ergonomiskiem riskiem. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes. Trešajā daļā veikta vispārējā darba vides risku analīze. Padziļināti ir veikta ergonomisko darba vides riska faktoru analīze nodarbinātajiem un iegūto rezultātu apkopošana un analīze. Analizējot darba vidi, darba vietu, darba apstākļus, darba spriedzes indikatoru, darbspēju indeksu, darba slodzi un smagumu celšanu, pārvietošanu, ir noteikta darba vides risku ietekme uz nodarbināto darbspējām. Ceturtajā daļā izstrādāti preventīvie un aizsardzības pasākumi. Iegūtie pētījuma rezultāti pierāda, ka no dažādiem darba vides riska faktoriem visbūtiskāk nodarbināto darbspējas ietekmē ergonomiskie darba vides riska faktori. Izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu metode, Slodzes Galveno Rādītāju (SGR) metode, Ātrā Ekspozīcijas Kontrole (ĀEK), Rekomendējamais smaguma celšanas limits – NIOSH vienādojums, Darba spriedzes noteikšana, psiholoģiskā klimata darba vidē novērtēšanas metode, darba vides stresoru noteikšana, Darbspēju indeksa noteikšana, darbinieku aptaujas.

The research contains 4 parts. The first part presents summarized and analysed literature about modern carpenter profession as well as the ergonomic and physical risks linked to the profession of carpenter. The analysis of the literature shows that employees of furniture manufacture are connected with ergonomic risks on a daily basis. The second part of this work describes the methods which were applied during the research. The third part represents the general analysis of the risks in the working environment. A more in depth analysis of working environment ergonomic risks for workers is conducted, as well as analysis of the data. By analysing working environment, working place, working conditions, work tension indicator, working capacity indicator, work load, and moving and lifting of weights is determined the affection of risks in the working environment on the working capacity of the workers. In the fourth part of this work, preventive and safety events are worked out. The results of the research prove that from various risks in the working environment the more affective on the working capacity of the workers are factors of ergonomic risks. Used methods: Finnish five-point matrix, Key item method or Key indicator method, Manual Handing Assessment Charts – MAC, Quick Exposure Check - QEC method, NIOSH equation, Determination of work strain and work ability index, surveys among workers.
Ergonomic work environment risks in furniture production and their connection with emploees work strain.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; mēbeļu ražošana; riska faktori; ergonomika; darba spriedze; darbspējas