Bērna izcelšanās noteikšana - Ļaudupe, Ieva (Latvijas Universitāte, 2010)
Jautājumi, kas skar ģimenes tiesību regulējuma modernizāciju, pēdējā laikā ir bijuši pastiprināti analizēti, gan no tiesību speciālistu, gan masu mēdiju pārstāvju puses. Īpaši plašas diskusijas ir par bērna izcelšanās noteikšanas regulējumu un tā tiesiskajiem aspektiem. Bakalaura darba ietvaros tiek analizēti jautājumi par: a)paternitātes pieņēmuma piemērošanas imperatīvo formu; b)par bērna izcelšanās apstrīdēšanas tiesisko regulējumu un tā atbilstību esošajiem sabiedrības morāles uzskatiem; c)par ģimenes veidošanas modeli un Satversmē iekļautajām cilvēka pamattiesībām; d)starptautiskajiem normatīvajiem aktiem. Darba rezultātā tika identificētas vairākas problēmas, kas skar bērna tiesību aizsardzību un bērna bioloģiskā tēva kā trešās personas tiesības apstrīdēt bērna paternitāti. Bakalaura darba autore izvirza priekšlikumus: a) mainīt paternitātes pieņēmuma nozīmi bērna izcelšanās noteikšanā un paredzēt iespēju ārpus tiesas procesa noteikt bērna identitāti no saviem vecākiem; b) tiesību normās nostiprināt bioloģiskā tēva tiesības uz pieeju tiesai; c) papildināt tiesību normas, kas regulē mākslīgās apaugļošanas rezultātā dzimuša bērna tiesisko statusu.

Recently, the question regarding family law legal order modernization has become a focus topic for legal specialist and mass media representatives. Especially extensive discussions have started regarding legal order of child parentage determination and related legal aspects. Core aspects discussed in Diploma work are about: a)enforcement of the imperative form for the presumption of paternity; b)challenging the accuracy of legal order of child origin and compliance with public morality; c)family development sample and related human fundamental rights described/ prescribed in Constitution; d)related international normative acts. During the process, several issues regarding protection of children’s rights and child’s biological fathers rights as third party rights to contradict child’s paternity were identified. Authoress general proposals are to: a)change the enforcement of the presumption of paternity by including an option to identify child’s identity from his parents outside legal process b)include in legal acts the biological fathers legal rights to access the court in legal provisions; c)supplement legal provisions, that regulates the legal status of child born in a way of artificial insemination.
Determination of Child's Parentage
Keywords: Juridiskā zinātne