Pilna 16 cm detektora skenēšanas apjoma izvēles ietekme uz jonizējošā starojuma dozu un karcinoģenēzi pediatriskajiem pacientiem ar galvas traumu - Bērziņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Pilna 16 cm detektora skenēšanas apjoma izvēles ietekme uz jonizējošā starojuma dozu un kanceroģenēzi pediatriskajiem pacientiem ar galvas traumu”. Šī darba mērķis ir noskaidrot: 1) cik lielā mērā, izmantojot plato 16 cm 320 slāņu DT detektoru galvas traumas diagnostikai pediatriskajiem pacientiem, pacienta skenēšanas zonas garums pārsniedz kraniospinālo pāreju, cik šis pārsniegums ir 2) starojuma dozas ziņā (cik lielā mērā pieaug dozas-garuma reizinājums DLP), 3) efektīvās dozas ziņā mSv, 4) kāds ir kanceroģenēzes risks saistībā ar šo pārsniegumu un 5) par cik tas samazina dzīves ilgumu. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti tādi uzdevumi, kā: 1) aprēķināt pacientu saņemtās starojuma dozas (datortomogrāfijas dozas indeksu CTDI un DLP, 2) katram pacientam aprēķināt skenēšanas zonas pārsnieguma garumu, 3) aprēķināt kopējo skenēšanas zonā iekļauto audu saņemto efektīvo dozu un efektīvo dozu, kāda tiktu saņemta, ja skenēšanas zona nebūtu pārsniegta, 3) aprēķināt kopējo kanceroģenēzes risku un kanceroģenēzes risku, kāds būtu, ja skenēšanas zona netiktu pārsniegta. Šajā retrospektīvajā šķērsgriezuma pētījumā tika iekļauti 100 pacienti vecumā no 0 līdz 6 gadiem, kuriem laikā no 01.06.2023. līdz 31.12.2023. tika veikti galvaskausa datortomogrāfijas izmeklējumi, izmantojot pilnu detektora platumu. Bakalaura darba noslēgumā ir apkopoti secinājumi par darba tematu un izstrādāti priekšlikumi, balstoties uz izpētīto literatūru un pētījuma daļā iegūtajiem datiem. Bakalaura darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, kura sastāv no 4 nodaļām, 9 apakšnodaļām, pētījuma daļas, secinājumiem un izmantotās literatūras avotiem. Atslēgvārdi: galvas trauma, datortomogrāfija, pediatrisks pacients, jonizējošais starojums, diagnostiskie standartlīmeņi, orgānu doza, efektīvā doza, kanceroģenēze.

The bachelor thesis is " Effect of full 16 cm detector scan volume selection on ionizing radiation dose and carcinogenesis in childen head trauma ". The purpose of this work is to ascertain 1) to what extent, using a wide 16 cm 320 layer DT detector for head injury diagnosis in paediatric patients, the length of the patient's scan area exceeds the craniospinal transition, how much this excess is 2) in terms of radiation dose (to what extent the dose-length multiplication DLP increases), 3) in terms of effective dose mSv, (4) the risk of carcinogenesis associated with this excess and 5) how much it reduces life expectancy. The objectives pursued included: 1) calculate the radiation doses received by patients (CT dose index CTDI and DLP, 2) calculate for each patient the length of the scan area exceedance, 3) calculate the total effective dose received by tissues included in the scan area and the effective dose that would have been received if the scan area had not been exceeded, 3) calculate the total carcinogenesis risk and carcinogenesis risk that would have occurred if the scan area had not been exceeded. This retrospective cross-sectional study included 100 patients aged 0 to 6 years who underwent CT examinations of the skull using the full width of the transducer between 01.06.2023 and 31.12.2023. At the end of the Bachelor's work, conclusions on the subject of the work have been summarised and proposals have been drawn up based on the literature studied and the data obtained in the study part. The Bachelor's work consists of an introductory, theoretical part consisting of 4 chapters, 9 subchapters, part of the study, conclusions and sources of the literature used. Keywords: head trauma, computed tomography, paediatric patient, ionising radiation, diagnostic reference levels, organ dose, effective dose, carcinogenesis.
Effect of full 16 cm detector scan volume selection on ionizing radiation dose and carcinogenesis in children head trauma
Keywords: Medicīna; galvas trauma; datortomogrāfija; pediatrisks pacients; jonizējošais starojums; diagnostiskie standartlīmeņi