Speciālās izmeklēšanas darbības - Lapiņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī bakalaura darba tēma ir speciālās izmeklēšanas darbības. Autore bakalaura darbā apraksta speciālo izmeklēšanas darbību jēdzienu un būtību, uzsākšanas kārtību, fiksāciju, rezultātu izmantošanu pierādīšanā, kā arī atsevišķu speciālo izmeklēšanas darbību veidus un ar tiem saistītus jautājumus. Analizē saistību ar pasaulē atzītām cilvēktiesībām. Uz doto brīdi līdzās (paralēli darbojas) pastāv gan operatīvās darbības, gan speciālās izmeklēšanas darbības, kas pēc būtības ir ļoti līdzīgas. Darbā tika analizētas un salīdzinātas šīs darbības, pētīts kopīgais un atšķirīgais, kā arī nepieciešamību ieviest speciālās izmeklēšanas darbības, ja jau līdzīgas darbības regulē cits normatīvais akts, proti, Operatīvās darbības likums. Šis jautājums arī noveda autori pie galvenā bakalaura darbam izvirzītā mērķa – vai speciālās izmeklēšanas darbības bija nepieciešams ieviest kriminālprocesa likumā, to attīstības un pilnveidošanas iespējas, vai varbūt tomēr būtu nepieciešams atgriezties pie iepriekšējās sistēmas. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai autore izmantoja vairākas pētniecības metodes, tādas kā, salīdzināšana, analoģija, analīze un sintēze, dogmatiskā metode u.c., ar kuru palīdzību autore pētīja un analizēja speciālās izmeklēšanas darbības un citus ar tām saistītos nosacījumus. Pētot bakalaura darbā izvirzīto mērķi, kā galvenais avots tika izmantots Latvijas Kriminālprocesa likums, Operatīvās darbības likums, Latvijas Republikas Satversme un citi normatīvie akti, kas saistīti ar speciālās izmeklēšanas darbībām. Izpētot Latvijas Kriminālprocesa likuma 11.nodaļā reglamentēto speciālo izmeklēšanas darbību veikšanas nosacījumus, saturu un citus ar šīm darbībām saistītos jautājumus Kriminālprocesa likuma, kā arī citu normatīvo aktu ietvaros, autore ir izpildījusi bakalaura darba sākumā izvirzīto mērķi. Ir secināts, ka Latvijas Kriminālprocesa likums nav vienīgais tiesību akts, kas ir piemērojams regulējot speciālās izmeklēšanas darbības. Piemērojamas ir arī daudzas starptautisko tiesību normas un citas nacionālās tiesību normas. Izvērtējot Kriminālprocesa 11. nodaļā ietverto regulējumu secināms, ka kriminālprocesa ietvaros bija nepieciešams ieviest šādu institūtu, lai uzlabotu metodes cīņā pret noziedzību. Šajā jomā piedāvātais papildinājums ir aizguvums no citām Eiropas valstīm. Ar speciālo izmeklēšanas darbību palīdzību ir iespējams izmeklēt un atklāt noziegumus, kas nav iespējams ar tradicionālajām izmeklēšanas darbībām.

The subject of this bachelor is special investigative acitivties. The author describes the concepts of the special investigative activities, the nature of the initiation procedure, fixation, the usage of the results of special investigative acitivities as evidence, as well as some special types of investigations and related issues. Analyzes the relationship to the worldwide recognized human rights. At the moment, both operational and special investigations exist alongside, which are essentially very similar. The paper analyzes and compares these activities, studies the commonalities and differences, and the need to introduce a special inquiry, if similar activities are already regulated by another legislation, namely, the Investigative Operations Law. This issue also led the author to the bachelor's main objective - whether the establishment of the special inquiry was necessary in the criminal law, their development and improvement opportunities, or perhaps it is better to return to the previous system. To achieve the Bachelor's objective the author has used several research methods, such as, comparison, analogy, analysis and synthesis, method of legal theory, etc., through which the author has studied and analyzed the special investigative operations and other related conditions. In studying the objective of the Bachelor Criminal Procedure Law of the Republic of Latvia, Investigative Operations Law, the Latvian Republic Constitution and other legislations relating to special investigative operations were used as the main source. By exploring the regulations of the Criminal Procedute Law of Latvia, Chapter 11 for special investigative activities, content and other related issues within the criminal law and other laws and regulations, the author has fulfilled the objective of the Bachelor stated before. It is concluded that Criminal Procedure Law of Latvia is not the only regulation applied when considering the special investigative acitvities. Also applicable are many norms of international law and other national law. When assessing the Criminal Procedure Law of Latvia 11th chapter it is concluded that for the Criminal Procedure to improve the methods in the fight against crime, it was necessary to establish such institutes. The addition in this area is borrowed from other European countries. By applying special investigative operations it is possible to investigate and detect crimes in comparison with traditional investigative operations.
Special investigative activities
Keywords: Juridiskā zinātne