Tuvinieku informētība par veselības aprūpi mājās un aprūpes procesu - Rao, Diāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – „Tuvinieku informētība par veselības aprūpi mājās un aprūpes procesu”. Tēmas aktualitāti nosaka pacientu ar pašaprūpes deficītu pieaugumu, tas nozīmē to, ka ne tikai pacientiem ar pašaprūpes deficītu, bet arī to tuviniekiem, nepieciešama informācija un apmācība par veselības aprūpi mājās, kā arī nepieciešama izglītošana par aprūpes procesu, lai uzlabotu pacienta dzīves kvalitāti atveseļošanās periodā kā arī pacientiem, kuriem nepieciešama ilgtermiņa aprūpe mājās (1, 2). Darba mērķis - noskaidrot tuvinieku informētību par iespējām saņemt aprūpi mājās un aprūpes procesu. Pētniecības uzdevumi: 1.Izpētīt un apkopot zinātnisko literatūru par veselības aprūpi mājās, pacientu tuvinieku informētību par aprūpes procesu pacienta dzīves vietā; 2.Analizēt un pielāgot pētījumam V. Hendersones 14 pamatvajadzību teoriju; 3.Izstrādāt pētījuma instrumentu – intervijas jautājumus; 4.Veikt pētījumu – daļēji strukturētu interviju; 5.Veikt iegūto datu apstrādi un analīzi; 6.Izdarīt secinājumus un izstrādāt rekomendācijas par veselības aprūpi mājas apstākļos. Pētniecības jautājums - kāda ir tuvinieku informētība par iespējām saņemt veselības aprūpi mājās un aprūpes procesu? Pētniecības instruments – atklāta tipa intervijas jautājumi. Pētniecības veids – kvalitatīvā pētniecības metode. Pētniecības rezultātos vērojama pozitīva tendence – ļoti lielu aktivitāti aprūpes mājās pakalpojumu rekomendēšanā. Var secināt, ka konkrēto pacientu ģimenes ārsts pilnvērtīgi pilda savas funkcijas pacientu aprūpes nepārtrauktības nodrošināšanā un izmanto savas pilnvaras, lai uzlabotu no aprūpes atkarīgo pacientu veselības aprūpes kvalitāti. Ņemot vērā katra pacienta individuālo veselības stāvokli, māsa sniegusi arī ieteikumus par pacientu aprūpes procesu (aktivitātes nozīmi un tās principiem, medikamentu pareizu lietošanu un tās nozīmi, kā arī par brūču aprūpi). Tas nozīmē, ka māsa, izglītojot katru tuvinieku, ņēmusi vērā tieši attiecīgajā gadījumā aktuālās aprūpes problēmas, kuru risināšanai tuviniekam varētu pietrūkt kvalificēta speciālista sniegtas informācijas. Atslēgas vārdi: tuvinieku informētība, veselības aprūpe mājās, aprūpes process

The subject of bachelor`s work – “Awareness of relatives about health care at home and the care process”. The topicality of the subject is based on the increasing number of patients with self-care deficit, which means that patients with self-care deficit and their relatives need information and training on home health care, as well as education on the process of care, to improve the quality of life of the patient during the recovery period, as well as for the patients who need long-term health care at home (1, 2). The aim of the work is to determine awareness of relatives about the possibilities of getting home health care and the process of care. Research tasks: 1.Study and collect scientific literature on home health care, awareness of patients' relatives about the process of care at patients place of residence; 2.Analyse and adapt the study to V. Henderson`s 14 need theory; 3.Develop a research tool – an interview; 4.Conduct a research – a semi-structured interview; 5.Carry out the processing and analysis of the obtained data; 6.Draw conclusions and develop recommendations on home health care. The question of the research: what is the awareness of relatives about the possibilities receiving home health care and the care process? Research tool: open-type interview questions. Research method: qualitative research method. The research results show a positive tendency – very high activity in recommendations for nursing care services. It can be concluded that the GP of the patients fulfils the role in ensuring the continuity of patient care and uses their power to improve the quality of healthcare for patients dependent on care. Taking into account the state of health of each patient, the nurse has also provided recommendations on the patient health care process (the importance of activity and its principles, the correct use of medication and its importance, as well as wound care). This means that the nurse, in educating each of the relatives, has taken into account the relevant and particular care problems that relatives may lack from the information provided by a qualified specialist. Key words: relative awareness, home health care, care process
Awareness of Relatives About Health Care at Home and the Care Process
Keywords: Medicīna; tuvinieku informētība; veselības aprūpe mājās; aprūpes; process