Sintēzes atmosfēras ietekme uz augšup-pārveidotās luminiscences īpašībām NaLaF4:Er3+ materiālā - Narvaišs, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā tika iegūti divi NaLaF4:Er3+ paraugi ar Er3+ koncentrāciju 2,0 mol%: viens sintezēts fluora atmosfērā, otrs gaisa atmosfērā. Šiem paraugiem tika veiktas rentgendifrakcijas un infrasarkanās absorbcijas analīzes. Ierosinot paraugus ar infrasarkano starojumu, tika iegūti augšup-pārveidotās luminiscences spektri, kā arī luminiscences kinētikas. Paraugu struktūras analīze parādīja, ka ir veiksmīgi sintezēts NaLaF4. Iegūtie augšup-pārveidotās luminiscences spektru un kinētiku mērījumi parādīja atšķirības abos paraugos, kas ļāva veikt secinājumus par sintēzes atmosfēras ietekmi uz augšup-pārveidotās luminiscences intensitāti, kā arī par ietekmi uz augšup-pārveidotās luminiscences dominējošo mehānismu.

In this work two NaLaF4:Er3+ samples with concentrations 2,0 mol%: one syntesized in fluorine atmosphere other in air atmosphere were obtained. For these samples X-ray diffraction as well as infrared absorption analysis were carried out. By excitation of infrared radiation up-conversion luminescence spectra and luminescence kinetics were obtained. The analysis of sample structure showed that NaLaF4 has been succesfully synthesized. Resulting measurements of up-conversion luminescence spectra and kinetics indicated differences between both samples which made it possible to draw conclusions about impact of synthesis atmosphere on intensity of up-conversion luminescence as well as impact on dominant up-conversion mechanism.
Impact of synthesis atmosphere on the properties of up-conversion luminescence in NaLaF4:Er3+ material
Keywords: Fizika