Dzimumatšķirības pieaugušo pašvērtējumā un psiholoģiskajos aizsardzības mehānismos saistībā ar emocionālās vardarbības pieredzi bērnībā - Mitrevica, Regīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis ir noskaidrot tādus jēdzienus kā Emocionālā vardarbība, Pašvērtējums, Psiholoģiskie aizsardzības mehānismi, to formas, veidi un iespējamo saistību starp bērnībā piedzīvoto emocionālo vardarbību, ietekmi un pieaugušo pašvērtējumu un psiholoģiskiem aizsardzības mehānismiem. Šajā pētījumā tika izmantoti dažādi zinātniskie raksti un grāmatas latviešu, angļu un krievu valodās par emocionālo vardarbību, pašvērtējumu, psiholoģiskiem aizsardzības mehānismiem, tika veikta teorētiskā analīze, lai atbildētu uz jautājumiem un iegūtu pētījuma rezultātus. Darba uzdevums bija izpētīt zinātnisko literatūru par emocionālo vardarbību, pašvērtējumu un psiholoģiskiem aizsardzības mehānismiem, un bērnībā piedzīvotās vardarbības saistību ar pašvērtējumu sievietēm un vīriešiem vidējā briedumā. Pētījumā piedalījās 152 respondenti (76 sievietes un 76 vīrieši), vecumā no 35 līdz 55 gadiem. Mērījumi – Rozenberga pašcieņas aptauja (Rosenberg Self-Esteem Scale, Rosenberg, 1965), Bērnības traumas aptauja (Childhood Trauma Questionnaire, Fink, Bernstein, Handelsman, Foote&Lovejoy, 1995) un Plutčika Psiholoģisko aizsardzību aptauja (Plutchik, 1979). Pētījumā iegūtie rezultāti pierādīja, ka starp bērnībā piedzīvoto emocionālo vardarbību, pieaugušo pašvērtējumu un psiholoģiskiem aizsardzības mehānismiem ir cieša saistība. Atslēgas vārdi: Emocionālā vardarbība, pašvērtējums, psiholoģisko aizsardzību mehānismi.

Purpose of this work is to determine such concepts like Emotional abuse, Self-esteem, Psychological defense mechanisms, their forms and possible connection between in childhood experienced emotional abuse, it influence and adults' self-esteem and psychological defense mechanisms. In this research were used different scientific articles and books in Latvian, English and Russian languages about emotional abuse, self-esteem, psychological defense mechanisms, theoretical analysis was carried out to answer to the questions and get results of research. The task of work was to explore the scientific literature about emotional abuse, self-esteem, and psychological defense mechanisms and experienced abuse in childhood, it relation with self-esteem in womans and mans in middle age. In this research participated 152 respondents (76 women and 76 man), in age from 35 to 55. Measurements – Rosenberg Self-esteem Scale (Rosenberg, 1965), Childhood Trauma Questionnaire (Fink & Bernstein, 1995) and Plutchik’s Psychological defense mechanisms questionnaire (Plutchik, 1979). The results of research proved, that there is a strong relation between experienced emotional abuse in childhood, adults’ self-esteem and psychological defense mechanisms. Key words: Emotional violence, self-esteem, psychological defense mechanisms.
Gender differences in self-esteem and psychological defense mechanisms of adults in relation to the experience of emotional abuse in childhood
Keywords: Psiholoģija; Emocionālā vardarbība; pašvērtējums; psiholoģisko aizsardzību mehānismi; dzimumatšķirības