Īpašuma tiesību aprobežojumi Baltijas jūras Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā. - Černovska, Lelde Diāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā “Īpašuma tiesību aprobežojumi Baltijas jūras Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā” tiek aplūkoti galvenie īpašuma tiesību aprobežojumi krasta kāpu aizsargjoslā. Darbs satur zemes atsavināšanas, sadalīšanas, atmežošanas, un būvniecības tiesību aprobežojumu analīzi, kā arī Baltijas jūras Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslas vispārīgu raksturojumu, ievērojot tiesu praksē, literatūrā un publikācijās pausto. Darba gaitā autore secina, ka pastāv problēmas, kas saistītas ar nepareizu Aizsargjoslu likuma 36.pantā ietverto normu iztulkošanu un piemērošanu, kā arī Aizsargjoslu likuma nenoteiktību. Autores ierosinājumi ir vērsti uz Aizsargjoslu likuma pilnveidošanu, tajā ietverot “jaunizveidota zemes vienība” definīciju, paredzot vadlīnijas, kas Ministru kabinetam ir jāvērtē, pieņemot lēmumu par meža zemes, kas atrodas krasta kāpu aizsargjoslā, atmežošanu, kā arī ietverot Aizsargjoslu likumā normu, kas atļautu būvniecību, kad ēka ir gājusi bojā force majeure rezultātā.

Master's Thesis "Property rights restrictions in the coastal protection zone of the Baltic Sea and Gulf of Riga" discusses the main property rights restrictions in the coastal protection zone. The research paper consists of analysis of the restriction of land alienation, division, deforestation and construction rights, as well as the general description of the coastal zone of the Baltic Sea and Gulf of Riga, observing the court practice, literature and publications. During the development of the study, the author concludes that there are problems related to incorrect interpretation and application of the norms contained in Section 36 of the Protection Zone Law, as well as the uncertainty of the Protection Zone Law. The author's suggestions are aimed at the improvement of the Protection Zone Law, including the definition of "newly created land property", providing guidelines that the Cabinet of Ministers should evaluate when deciding on deforestation of forest land in the coastal protection zone, as well as including in the Protection Zone Law section that would allow construction, when the building has destroyed as a result of force majeure.
Property rights restriction in the coastal protection zone of the Baltic Sea and Gulf of Riga.
Keywords: Juridiskā zinātne; aprobežojumi; piekraste; aizsargjosla; īpašuma tiesības