Alternatīvs sods brīvības atņemšanai - Vāgnere, Iveta (Latvijas Universitāte, 2007)
Tēmu „Alternatīvs sods brīvības atņemšanai” es izvēlējos, jo šī tēma ir aktuāla kopš pasaulē ir pievērsta pastiprināta uzmanība cilvēktiesību jautājumiem, kas skar arī ieslodzītās personas. Darbā ir aprakstīti alternatīvo sodu veidi brīvības atņemšanai, kā arī nosacīta notiesāšana, ko paredz Latvijas normatīvie akti. Latvijā piemērojamās alternatīvas salīdzinātas ar ārvalstu likumos iekļautajām sodu alternatīvām-apskatīts kopīgais un atšķirīgais, pozitīvais un negatīvais, kas atspoguļo soda efektivitāti. Darbs izstrādāts tā, lai maksimāli vispusīgi un efektīvi varētu apskatīt pētāmo jautājumu. Darbs sastāv no nodaļām, kurās izklāstīta tēmas problemātika, analīze un iespējamie risinājumi. Nonākts pie secinājuma, ka brīvības atņemšanas sodu piemēro pārāk daudz un, ka jāapsver iespējas piemērot alternatīvus sodus. Šāda pieeja būtu gan izdevīga valstij, gan sabiedrībai, ko novērstu sabiedrības kriminalizēšanos. Liels darbs jāveic sabiedrības izglītošanā, jo valda uzskats, ka brīvības atņemšana ir pats labākais soda veids, kā arī pastāv sabiedrības noraidoša attieksme pret bijušo ieslodzīto. Nepieciešams liberalizēt esošo sodu politiku, ieviest jaunus soda veidus, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu, kā arī jāierobežo iespēja piemērot nesamērīgi bargus sodus. Darba mērķis bija analizēt brīvības atņemšanas soda negatīvās iezīmes, kā arī iespējamos alternatīvos sodus. Darbā izvirzītie mērķi tika sasniegti.

The title „Alternative punishment to prisonment” I chose because it is important since society has switched attention to humanright questions which consern imprisoned persons too. In the research alternative punishment to prisonment which are mentioned in Latvian normative acts, as well as conditional conviction are shown. The alternative punishments which are mentioned in Latvian normative acts are compared with foreign normative acts. Similarities and diferences, positive aspects and negative aspects, which characterise the effectiveness of the punishment are shown. It is tried to look at this issue as far and wideas possible. The research consists of some posts in which the issueis analysed and possible solutions are pointed out. It is concluded that the prisonment are applyed too often and it is needed to take account the possibilities to choose the kinds of the alternative punishment. It would be gainfully to state and to society. It would prevent increase in the crime. It is needed to educate the society. Now it is thought that the prisonment is the best kind of punishment, but the prisoners are discriminated. It is needed to liberalise the policy of the punishment, to introducē the new kinds of punishment, as well to decrease the hard punishments. The aim of the research was to analyse the negative aspects of the prisonment, as well to find possible alternative punishments and it is researched.
Alternative punishment of imprisonment
Keywords: Juridiskā zinātne