Mežainu kāpu ķērpju sabiedrību un sugu ietekmējošie faktori - Vikmane, Sandra (Latvijas Universitāte, 2011)
Latvijā nav lihenoloģisko pētījumu, kas izskaidrotu dažādu faktoru ietekmi uz mežainu kāpu epigeisko ķērpju sabiedrībām un sugām. Lai noskaidrotu būtiskākos ietekmējošos faktorus, tika ierīkots 271 parauglaukums piecās Latvijas vietās – Carnikavas novada Kalngales ciema apkārtnē, Dundagas novada Kolkas ciema apkārtnē, Pāvilostas novada Pāvilostas apkārtnē, Rucavas novada Papes ciema apkārtnē un Salas novada Salas ciema apkārtnē. Parauglaukumos noteikti augu un ķērpju sugu segumi, kā arī novērtēti dažādi abiotiskie faktori. Lietojot vispārinātā lineārā modeļa jeb GLM analīzi un DCA sugu un parauglaukumu ordināciju, konstatēts, ka viens no būtiskāk ķērpjus ietekmējošajiem faktoriem ir gaisma, kā arī, ka Cladina un Cladonia ģinšu ķērpjiem nepieciešamais gaismas daudzums atšķiras. Atslēgas vārdi: epigeisko ķērpju sabiedrības, Cladina, Cladonia, abiotiskie faktori.

There are no lichenological studies about epigeic lichen communietie changes and their causing factors in Latvia. To find out the most significant factors 271 sample plot were studied. Sample plots were places is five different locations in Latvia – Kalngale (Carnikava district), Kolka (Dundaga district), Pāvilosta, Pape (Rucava district) and Sala district. Coverage of vascular plants, mosses and lichens were determined in sample plots. Several abiotic factors were tested. Useing generalized linear model (GLM) and DCA ordination significant influence of photosinthetic photon flux density to lichen communities was discovered. Genus Cladina and Cladonia requrements for light were differnet. Key words: epigeic lichen communities, Cladina, Cladonia, abiotic factors.
Factors affecting lichen communities and species in dune forests
Keywords: Bioloģija