Invazīva pneimokoku slimība universitātes slimnīcā Latvijā - Øverland, Haakon Vevatne (Latvijas Universitāte, 2018)
Ievads: Streptokokus pneimonija ir gram pozitīva alfa hemolītiska baktērija. Šī baktērija ir visbiežākais ierosinātājs sadzīves pneimonijai, bet tā var arī izpausties ar sepsi vai meningītu. Galvenais riska faktors invazīvai slimībai ir imūnsupresija, hroniska slimība, vecums, pārmērīga alkohola lietošana vai narkotiku lietošana un splenektomija. Serotipiskas specifiskas vakcīnas ir pieejamas un rekomendējamas augsta riska pacientiem. Darba Mērķis: Pētījuma mērķis bija raksturot invazīvo pneimokoka slimību pacientiem, kuri tika ārstēti Paula Stradiņa Klīniskā Universitātes Slimnīcā. Materiāli un Metodes: Tika izmantota Slimnīcas Mikrobioloģiskā Datubāze un Pacientu Klīniskās Vēstures, lai iegūtu nepieciešamo informāciju. Seroloģiskā noteikšana tika veikta Nacionālā Mikrobioloģijas References Laboratorijā, Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes Slimnīcā. Rezultāti: Tika apkopti 33 pacientu dati, kas tika ārstēti no 2016. gada janvāra līdz 2018. gada aprīlim. 60% no šiem pacientiem bija vīrieši. Vidējais pacientu vecums sievietēm bija 60 gadi un vīriešiem 65,5 gadi. 24 pacienti slimoja ar sepsi, pieci ar meningītu un četri slimoja ar sepsi un meningītu vienlaicīgi. 63,6% (n=21) pacientu tika izrakstīti no slimnīcas un 36,4% (n=12) nomira slimnīcā. Seroloģiskie dati bija pieejami 25 pacientiem. Astoņi pacienti tika inficēti ar serotipu, ko būtu nosegusi 10 - un 13- valentā vakcīna un četri pacienti tika inficēti ar serotipu, ko būtu nosegusi 13- valentā vakcīna. 13 (52%) pacientu tika inficēti ar serotipu, kas netiktu nosegta ar vakcīnu. Visbiežākais vakcīnu nosegtais serotips bija 19A; trīs gadījumos. Visbiežākais vakcīnu nenosegtais serotips bija 9N (divos gadījumos)un 11A (divos gadījumos). Atklāta antibiotiku rezistence izolātos (don’t know about this either) bija novērojama 6% penicilīnam, 27% Trimetoprimam/sulfametoksazolam, 6% Klindamicīnam, 6% Eritromicīnam, 6% Tetraciklīnam un 9% oksacilīnam. Secinājums: Tikai 48% no visiem pacientiem bija pieejama vakcīna, kas būtu nosegusi pneimokoka serotipu, kas norāda, ka ir bakterijas ar serotipiem, kuram nav pieejams vakcinas. Vakcinācija būtu efektīva tikai pusei pacientu. Antibiotiska rezistence nav bieži novērojama Latvijas pacientiem ar invazīvu pneimokoka slimību. Apjomīgāks pētījums ir nepieciešams, lai saprastu situāciju valstī.

Background: Streptococcus pneumonia belongs to the group of gram positive cocci, and it is an α-hemolytic organism. This bacteria is the most common cause of community-acquired pneumonia, but it can also manifest as invasive disease like sepsis and meningitis. Main described risk factors for invasive disease are immunosuppression, chronic disease, age, heavy alcohol or drug use, and splenectomy. Serotype specific vaccines are available for prevention of the disease and recommended for high risk patients. Purpose: The aim of the study was to characterize invasive pneumococcal disease in patients hospitalized in Pauls Stradins Clinical University Hospital. Methodology: The Hospital Microbiology Database and Medical Records were used to extract the necessary information. Serotyping was performed in National Reference Laboratory, Riga Eastern University Hospital. Results: Data on 33 patients hospitalized from January 2016 until April 2018 were included in the study. 60% of patients were females. The mean age of the women was 60 years and 65.5 years for the men. 24 patients suffered from sepsis, five from meningitis, and four suffering from sepsis and meningitis concurrently. A total of 63.6% (n=21) of the patients were discharged home and 36.4% (n=12) died. Serotyping data were available for 25 patients. Eight patients were infected with serotypes covered by both 10- and 13-valent vaccine, and four patients were infected with serotypes covered only by the 13-valent vaccine. 13 (52%) patients were infected with serotypes that are not covered by the vaccines. The most common serotype covered by the vaccines was 19A; 3 cases. The most common serotype not covered by the vaccines were 9N (2 cases) and 11A (2 cases). Detected prevalence of resistance in isolates was 6% to Penicillin, 27% to Trimetroprim/Sulfamethaxasole, 6% to Clindamycin, 6% to Erythromycin, 6% to Tetracycline and 9% to Oxacilin. Conclusions: Only 48% of the patients with serotyping available had pneumococcal serotypes covered by the available vaccine, which shows that there might be a selection of non-vaccine preventable strains after introduction of childhood vaccine. Vaccination would prevent only half of the cases. The antibiotic resistance doesn’t seem to be common in Latvian patients with invasive pneumococcal disease. More extensive study is needed to understand the trends in the country.
Invasive pneumococcal disease in Latvian university hospital
Keywords: Medicīna; Streptococcus; Pneumonia; Sepsis; Meningitis; Invasive Disease