Pacientu preoperatīvā badošanās - Ozoliņa, Šeila Daniela (Latvijas Universitāte, 2024)
Preoperatīvā badošanās ir aktuāla tēma anestezioloģijā, ķirurģijā un preoperatīvājā aprūpē. Ilgstoša preoperatīvā badošanās negatīvi ietekmē pacienta labsajūtu, palielina stresa ietekmi uz organismu, veicina dehidratācijas un insulīna rezistences attīstību. Lai samazināt iepriekš minētos procesus, kas negatīvi ietekmē pacienta veselību ir jāpārtrauc preoperatīvā badošanās pirms plānveida operācijām, ievērojot mūsdienu vadlīnijas, kas rekomendē pacientiem pirms plānveida operācijām uzņemt šķidrumu divas stundas līdz operācijas sākumam un cieto pārtiku sešas stundas līdz anestēzijas sākumam. Lai samazināt insulīna rezistences attīstību, kas nelabvēlīgi ietekmē operācijas un pēc operācijas atlabšanas procesu, vadlīnijas rekomendē lietot ogļhidrātu dzērienus divas līdz trīs stundas līdz operācijas sākumam.Pētījuma mērķis - Iegūt datus par pacienta uzturu preoperatīvajā periodā, izvērtēt badošanās ilgumu, tās pamatojumu un malnutrīcijas risku.Pētījuma dizains – kvantitatīvs, šķērsgriezuma pētījums, kas norisinās Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas operāciju blokā. Pacientu atlase notika balstoties uz iekļaušanas un izslēgšanas kritērijiem. Pētījumā tika iekļauti 175 pacienti, kas ieradās uz plānveida operāciju laika posmā no šī gada 23. februāra līdz 5. aprīlim. Dati par pacienta badošanās ilgumu, ķermeņa masas indeksu, operācijas veidu un malnutrīcijas risku tika iegūti no aptaujas anketas, kas sastāvēja no 12 jautājumiem un malnutrīcijas riska skrīninga. Rezultāti - iegūtie rezultāti rāda, ka lielākā respondentu daļa ir ar lieko svaru un aptaukošanos. Visbiežāk veiktās operācijas pētījumā iekļautajiem respondentiem bija abdominālas un uroloģiskas. Pacientu preoperatīvās badošanās laiks neatbilst mūsdienu vadlīnijām. Iegūtie rezultāti apstiprina, ka pacienti visbiežāk badojas no 12 līdz 24 stundām cietai pārtikai un šķidrumam.

Preoperative fasting is a hot topic in anesthesiology, surgery and preoperative care. Prolonged preoperative fasting negatively affects the patient's well-being, increases the impact of stress on the body, promotes the development of dehydration and insulin resistance. In order to reduce the above-mentioned processes that negatively affect the patient's health, preoperative fasting must be stopped before planned operations, following modern guidelines. The recommendations state that patients take liquids two hours before the start of the operation and solid food six hours before the start of anesthesia. In order to reduce the development of insulin resistance, which adversely affects the surgery and the post-operative recovery process, the guidelines recommend consuming carbohydrate drinks two to three hours before the start of surgery.The purpose of the study - To obtain data on the patient's diet in the preoperative period, to evaluate the duration of fasting, its justification and the risk of malnutrition.The research design is a quantitative, cross-sectional study, which takes place in the operation block of the Riga Eastern Clinical University Hospital. Patient selection was based on inclusion and exclusion criteria. The study included 175 patients who came for elective surgery between February 23rd and April 5th this year. Data on the duration of patient fasting, body mass index, type of surgery, and risk of malnutrition were obtained from a questionnaire, consisting of 12 questions and screening for malnutrition risks.Results - the obtained results showed that the majority of respondents were overweight and obese. The most frequently performed surgeries for the respondents included in the study were abdominal and urological. Preoperative fasting time for patients did not meet current guidelines. The obtained results confirm that patients most often fast from 12 to 24 hours for solid food and liquid.
Preoperative fasting of patients
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; preoperatīvā badošanās; dehidratācija; insulīna rezistence; preoperative fasting; dehydratation