Twitter lietotāju tvītu ar ģeolokāciju analīze - Pakulis, Andris (Latvijas Universitāte, 2015)
Sociālie tīkli ir kļuvuši par neatņemamu cilvēka sabiedriskās dzīves daļu, kur nereti publicētajām ziņām tiek pievienota arī autora atrašanās vieta (ģeolokācija). Darba mērķi ir izpētīt sociālā tīkla Twitter tvītu metadatus, apgūt lietotāju tvītu massveida izgūšanu un izpētīt kādu informāciju var iegūt analizējot lietotāja tvītu atrašanās vietas. Darba praktiskajā daļā tika izveidota sistēma, kas veic automātisku lietotāju tvītu izgūšanu un sekmē lietotāju lokāciju analīzi, kā arī tika veikta dažu lietotāju manuāla, padziļināta analīze. Tika izveidota publiska vietne, kur lietotājam ir piekļuve tikai saviem tvītiem un to analīzei, sabiedrības informēšanai par šādas informācijas izpaušanas bīstamību. Darba rezultātā tika sasniegti izvirzītie mērķi, kā arī izveidots tvītu ziņu korpuss, kurš tiks izmantots teksta kognitīvajai analīzei. Atslēgvārdi: Ģeolokācijas analīze, ģeolokācija, privātums, Twitter

Social networks have become an integral part of a persons’ social life where geolocation information is often added to messages posted on these networks. The main goal of this paper is to explore Twitter's tweet metadata properties and methods for scraping tweets in bulk and analysing users' geolocation to find out what information about the user can be concluded from this data. A system for automatic tweet collection and analysis was created to aid in users’ data and geolocation analysis. Information of selected users was analysed in depth using this system. A public site in which users have access to the analysis of their own tweets was created to inform the society of potential hazards of their information disclosure. As a result of this work main goals were reached and a tweet corpus was created for later use in cognitive analysis. Keywords: Geolocation analysis, geolocation, privacy, Twitter
Analysis of Twitter users' geolocated tweets
Keywords: Datorzinātne; Ģeolokācijas analīze; ģeolokācija; privātums; Twitter; Geolocation analysis