Hromatiski izoluminanti stimuli un stereoslieksnis - Mihaļeva, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 55 lapam, satur 49 attēlus, 1 tabulu un 36 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir noteikt hromatiskas komponentes un treniņa ietekmi uz stereoslieksni. Darba uzdevumi. Noteikt izoluminanci zili-zaļam, zili-sarkanam, zili-dzeltenam un zili-pelēkam krāsu pārim. Noteikt un salīdzināt stereosliekšņus un treniņa ietekmi uz hromatiskiem izoluminantiem stimuliem. Salīdzināt stereosliekšņus pie hromatiskiem izoluminantiem un ahromatiskiem luminantiem stimuliem. Noteikt stereosliekšņa sasniegšanas laiku hromatiskiem izoluminantiem un ahromatiskiem luminantiem stimuliem. Eksperimenta dalībnieki. Eksperimentā piedalījās pieci cilvēki no 22 līdz 25 gadu vecumam ar labu stereoredzi un normālu krāsu redzi, kuriem monokulārais redzes asums ir 1,0 vai augstāks. Metode. Eksperimentā tika noteikta izoluminance izmantotām krāsām un pēc iegūtiem parametriem „RGS syntesis” programmā tika izveidotas ZiDz un SaZa izoluminantās stereogrammas, kā arī MB luminantās stereogrammas. Stereogrammas izmantoja stereosliekšna noteikšanai un treniņam. Rezultāti. Iegūtie rezultāti paradīja, ka stereoredze ir iespējama pie izoluminances un tās uzlabojas ar treniņu zili-dzelteniem izoluminantiem stimuliem. Secinājumi. 1.Pirmā mērījumā, visiem eksperimenta dalībniekiem sarkani-zaļiem izoluminantiem stimuliem stereoslieksnis bija zemāks nekā zili-dzelteniem izoluminantiem stimuliem. 2.Iespējams, ka trenētiem cilvēkiem stereoslieksnis pie izoluminantiem stimuliem nav atkarīgs no hromatiskās komponentes. 3.Stereoslieksnis pie zili-dzelteniem izoluminantiem stimuliem strauji samazinās pēc pirmā mērījuma un tālāk samazinās lēzenāk. Pie sarkani-zaļiem izoluminantiem stimuliem netika novērotas stereosliekšņa izmaiņas mērījumu laikā. 4.Stereoslieksnis pie ahromatiskiem luminantiem stimuliem ir zemāks nekā stereoslieksnis pie hromatiskiem izoluminantiem stimuliem. 5.Jo zemāks stereoslieksnis eksperimenta dalībniekam, jo īsāks stereosliekšņa sasniegšanas laiks. Atslēgas vārdi: hromatiski izoluminanti stimuli, stereoslieksnis, treniņš.

Master's work is written in Latvian on 55 pages, contains 49pictures, 1 table and 36 references. Work aim is to determine the chromatic components and training effects on stereothreshold. Task. To determine the isoluminant point for blue-green, blue-red, blue-yellow and blue-gray color pairs. To determine and compare stereothreshold and training effects on the chromatic isoluminant stimuli. To compare stereothreshold for chromatic isoluminant and achromatic luminant stimuli. To determine stereothreshold reaching time for chromatic isoluminant and achromatic luminant stimuli. Subjects. In the experiment, there participated 5 subjects from 22 to 25 years of age with good stereovision and normal color vision with monocular visual acuity of 1.0 or higher. Method. The isoluminant point was determinate for used colors and "RGS syntesis" program was syntesed RG and BY isoluminant stereogramms, and BW luminant sterogramms. Stereogramms was used stereothreshold determination and training. Results. The results showed that stereovision is possible at isoluminant and it`s improved with training blue-yellow isoluminant stimuli. Conclusions. 1.In the first measurement, stereothreshold for red-green isoluminant stimuli was lower than the for blue-yellow isoluminant stimuli for all subjects. 2.Possible, trained subjects the stereothreshold for isoluminant stimuli isn`t independent of the chromatic components. 3. Stereothreshold for blue-yellow isoluminant stimuli decreas dramatically after the first measurement and further reduce a little bit. Stereothreshold for red-green isoluminant stimuli don`t changes during measurements. 4.Stereothreshold at luminantiem achromatic stimuli is lower than at stereothreshold izoluminantiem chromatic stimuli. 5.The lower subject stereothreshold, the shorter stereothreshold reaching time. Keywords: chromatic isoluminant stimuli, stereothreshold, training.
Chromatic isoluminant stimuli and stereothreshold
Keywords: Fizika