Saistība starp prokrastināciju un perfekcionismu sievietēm un vīriešiem - Skalberga, Karlīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kādas sakarības vīriešu un sieviešu grupās vērojamas starp perfekcionismu un prokrastināciju, kā arī to, vai novērojamas šīs saistību atšķirības dzimumu starpā. Datu ievākšanai tika izmantotas divas aptaujas: Perfekcionisma aptauja (Almost Perfect Scale-Revised Short Form; Slaney, Mobley, Trippi, Ashby, & Johnson, 1996; latviešu valodā aptauju adaptējusi Renāte Buliņa 2009. gadā) un Prokrastinācijas aptauja (Procrastination Scale, Lay, 1986; latviešu valodā aptauju adaptējusi Renāte Buliņa 2011.gadā). Pētījumā piedalījās 68 respondenti (38 sievietes, 30 vīrieši) vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Pētījuma rezultātā secināts, ka eksistē saistība starp perfekcionismu un prokrastināciju, taču šī saistība ir atkarīga no perfekcionisma veida. Augstāki rādītāji skalā, kas norāda uz adaptīvo perfekcionismu, ir saistīti ar zemāku prokrastinācijas līmeni, savukārt augstāki rādītāji skalā, kas norāda uz neadaptīvo perfekcionismu, ir saistīti arī ar augstāku prokrastinācijas līmeni. Pētījumā netika atklātas atšķirības perfekcionisma un prokrastinācijas saistībā dzimumu starpā.

The aim of the research was to explore relationship between perfectionism and procrastination in female and male groups as well as the possible differences in this relationship in genders. Two scales were used to collect data: Almost Perfect Scale-Revised Short Form (Slaney, Mobley, Trippi, Ashby, & Johnson, 1996; scale adapted in Latvian by Renāte Buliņa in 2009) and Procrastination Scale (Lay, 1986; scale adapted in Latvian by Renāte Buliņa in 2011). 68 respondents (30 male, 38 female) between the age of 18 and 25 years participated in the research. The results of the research indicate that a relationship between perfectionism and procrastination exists; however, this relationship depends on the type of perfectionism. Higher results on the scale related to adaptive perfectionism are correlated to lower levels of procrastination, while higher results on the scale indicating maladaptive perfectionism are correlated to a higher level of procrastination. The research does not show any differences in the relationships between perfectionism and procrastination in gender context.
Correlation between procrastination and perfectionism in women and men
Keywords: Psiholoģija; adaptīvais perfekcionisms; neadaptīvais perfekcionisms; prokrastinācija; dzimums