Poliimīda plēves viskoelastība un plastiskums pie šļūdes zem stiepes slodzes iedarbības - Bekasovs, Dimitrijs (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā parādīti iegūtie šļūdes eksperimentos rezultāti stiepes slodzes iedarbībā poliimīda plēvēm Kapton un Upilex. Darba gaitā tika iegūti dati par elastības moduli un Puassona koeficientu. Tika izpētīts materiāla viskoelastīgs raksturs un arī tika noteikta tā lineārās daļas robeža. Rezultātā tika konstatēts, ka plastiskā deformācija ir atkarīga no pieliktās sprieguma vērtības un sprieguma iedarbības laika uz paraugu. Plastiskās deformācijas izmainīšanas laikā dažādiem slodzes līmeņiem labi aprakstās ar empīrisko formulu. Deformācijas līknes, kas tika iegūtas šļūdes eksperimentos var aprakstīt ar formulu, kura ietver sevī elastīgu un plastisku deformācijas. Tika konstatēts, ka poliimīda plēve Kapton ir plastiskāka par Upilex, tā deformējas vairāk nekā Upilex. Elastības modulis lielāks plēvei Upilex.

The results of creep experiments on polyimide films Kapton and Upilex are presented in the work. The mechanical characteristics of material (elastic modulus and Poisson’s ratio) were obtained. Material viscoelasticity was investigated and its linear part was defined. It was established that plastic deformation depends on value of loading stress and loading time. Plastic deformation for different loading levels can be described by empirical function. Creep curves can be described using empirical function, which includes elastic and plastic deformation. It was experimentally confirmed that polyimide film Kapton is more plastic than Upilex. The elastic modulus of Upilex is higher than elastic modulus of Kapton.
Viscoelasticity and plasticity of polyimide film during creep under tension stress
Keywords: Fizika