Radzenes biezuma un acs priekšējās kameras parametru ietekme uz acs iekšējā spiediena mērījumu - Zavadska, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts uz 59 lappusēm. Tas satur 46 attēlus, 16 tabulas, 2 pielikumus, 19 literatūras avotu atsauksmes. Darba mērķis: izpētīt, cik lielā mērā radzenes biezums un acs priekšējas kameras kakta parametri ietekme acs iekšējā spiediena mērījuma rezultātus. Subjekti: kopumā datu apstrādei tika ievākti 98 pacientu dati (kopā 196 acis). Pacienti bija izvēlēti nejauši, ar nosacījumu ne vecāks par 50 gadiem un anamnēzē nav glaukomas. Visi pacienti bija ar veselām acīm. Rezultātu: apkopojot datus par radzenes biezuma un acs priekšējās kameras parametru ietekmi uz intraokulāro spiedienu varam secināt, ka saistība starp šiem parametriem ir ļoti slikta korelācija. Secinājumi: intraokulārā spiediena parametri katram indivīdam ir subjektīvs lielums, kuru īstais rezultāts ir atkarīgs no mērījuma metodes un radzenes biezuma.

Thesis is written in Latvian on 59 pages. It contains 46 graphics, 16 tables, 2 additions, 19 references. Purpose: to research how corneal thickness and the parameters of eye anterior chamber influence on the measurement of eye intraocular pressure. Subjects: A retrospective review was done of 196 eyes of 98 patients not older 50 years who were chosen unintentionally just with a condition not to have glaucoma in their anamnesis. Results: after summarizing data about corneal thickness and the parameters of eye anterior chamber influence on the measurement of eye intraocular pressure it is possible to conclude that correlation between these parameters is low. Conclusion: the parameters of intraocular pressure are an individual subjective value and its result depends on a measurement type and corneal thickness.
Corneal thickness and the parameters of eye anterior chamber influence on the measurement of eye intraocular pressure
Keywords: Fizika