Medikamenta Tamiflu nozīmēšanas principi Latvijā - Ponomarjova, Angelina (Latvijas Universitāte, 2018)
Katru gadu gripa skar lielu skaitu pasaules iedzīvotāju. Ar gripu var saslimt jebkuras vecuma grupas cilvēks. Gripas epidēmija negatīvi ietekmē valsts ekonomisko izaugsmi, samazinot iedzīvotāju darbaspēju un darba ražīgumu. Savukārt gripas izraisītas komplikācijas var radīt invaliditāti vai pat apdraudēt dzīvību. Oseltamivīrs (Tamiflu medikaments) ir pretvīrusa zāles, kas palīdz mazināt gripas vīrusa izplatību organismā un mazina komplikāciju rašanās iespējamību. Darba mērķis ir noskaidrot, kādi ir nozīmēšanas principi Tamiflu medikamentam, kā arī pacientu un veselības aprūpes speciālistu viedokli par tā lietošanu gripas laikā. Maģistra darbā ir aprakstīti gripas tipi, kā arī ir analizēta un apkopota literatūra par Tamiflu medikamentu. Praktiskā daļa ietver izmantoto pētījumu metožu un materiālu aprakstus, apkopotas un analizētas farmaceitu, aptiekas klientu, kā arī ģimenes ārstu aptaujas. Maģistra darba valoda – latviešu. Darba apjoms 47 lpp., tas ietver 31 attēlu un 3 pielikumus, literatūras sarakstā izmantots 81 avots.

Every year large number of people get a flu. Influenza can be a threat to person of any age category. The flu epidemic reduces working capacity of the population and labor efficiency and therefore negatively affects the economic growth. Moreover, complications caused be influenza can lead to disability or even death. Oseltamivir (medicine Tamiflu) is an antiviral medication that decreases prevalence of the virus in the human organism and reduces risks of complications. The goal of the Master’s thesis is to find out the principles of prescribing Tamiflu medication and to find out patients and healthcare specialists opinion on the usage of this medication during the flu. The master thesis describes main types of influenza, as well as collects and analyses literature about medicine Tamiflu. The practical part contains descriptions of the research methods and materials, collected and processed surveys of pharmacists, pharmacy clients and general practitioners. The master thesis is written in Latvian. It contains 47 pages of text, 31 figures and 3 appendices. References consist of 81 sources.
Principles of Tamiflu medication prescription in Latvia
Keywords: Farmācija; gripa; oseltamivīrs; Tamiflu; neiraminidāzes inhibitors; aptauja