Informācijas sistēmu integrācijas testēšana - Laizāns, Austris (Latvijas Universitāte, 2016)
Lielu, no vairākām apakšsistēmām, sarežģīti būvētu informācijas sistēmu veiksmīgā ieviešanā testēšanai ir svarīga loma, jo nepamanīti kādas saistītās apakšsistēmas defekti šāda veida sistēmās var nest ievērojamus zaudējumus. Viens no šāda veida informācijas sistēmu testēšanas veidiem ir sistēmu integrācijas testēšana, kuras laikā tiek pārbaudīta sistēmu savstarpējā sadarbība. Darbā ir apskatīti šī testēšanas veida paņēmieni, problēmas, kā arī piedāvāti problēmu risinājumi. Darba mērķis ir izstrādāt rekomendācijas SIT paņēmienu izmantošanai IS izstrādē un noskaidrot, kurš no paņēmieniem ir labākais. Darbs sastāv no 2 daļām, kurās ietverts gan teorētiskais materiāls, gan autora analītiskais veikums. Pirmajā daļā ir aprakstīti sistēmu integrācijas testēšanas paņēmieni un to izvēles pamatnostādnes. Otrajā daļā aprakstīta sistēmu integrācijas testēšana praksē – izmantojot autora pieredzē balstītu, izdomātu informācijas sistēmu integrējumu – ir izveidoti katra paņēmiena pielietojuma piemēri. Katram paņēmienam autors aprakstījis stiprās un vājās puses. Darbā ir apskatītas problēmas un sarežģījumi, ar kuriem iespējams saskarties, veicot sistēmu integrācijas testēšanu, kā arī ir piedāvāti to risinājumi. Darba noslēgumā ir izdarīti secinājumi par paveikto.

As unnoticed defects of subsystems of the information systems can bring considerable loss, introduction of testing of these large information systems and their subsystems, that are complex, has been proven to be very important. One type of Information Systems testing is System Integration testing, when collaboration of systems is examined. This Paper describes methods of this type of approach to testing, problems that have been observed, offering possible solutions. The ultimate goal of this Paper is to create viable recommendations how to employ SIT methods to create IS and to confirm which one of the solutions is most suitable. The Paper consists of 2 parts that include both theory and the analytical accomplishment of the Author. In the first part of the Paper the methods of System Integration testing and selection guidelines are described. Second part is about practical side on testing integration of information systems. Author gives examples on use of each method based in his own experience and made up integrations of information systems. There are strengths and weaknesses observed and described on each of the given methods. Paper describes problems and difficulties that one might come across when testing of integration systems is carried out as well as gives solutions to these issues. As a result of this Paper the Author has drawn valuable conclusions.
Integration Testing of Information Systems
Keywords: Datorzinātne; Sistēmu integrācija; Testēšana; Testēšanas paņēmieni; Testēšanas marionetes