Juridiskās personas maksātnespējas process. Tendences un risinājumi - Krišjānis, Dainis (Latvijas Universitāte, 2015)
Juridiskās personas maksātnespējas procesam ir būtiska loma valsts ekonomikas izaugsmē un ilgtspējā. Tas nodrošina valsts ekonomikas normālu funkcionēšanu, izslēdzot no civiltiesiskās aprites funkcionēt nespējīgas juridiskas personas un atgriež civiltiesiskajā apritē tās materiālās vērtības, kas vēl atrodas uzņēmuma aktīvos. Ņemot vērā dažāda statusa institūciju un mediju aktivitātes, sabiedrībā ir radīts viedoklis, ka maksātnespējas regulējums valstī ir nekvalitatīvs, bet maksātnespējas procesu vadošie maksātnespējas administratori korumpēti un nekompetenti. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot vai spēkā esošais Maksātnespējas likums patiešām ir nekvalitatīvs, ir radījis un vēljoprojām rada problēmas tiesību normu piemērošanā, vai veiktie grozījumi Maksātnespējas likumā bija nepieciešami un palīdzēs sasniegt likuma mērķi, vai Maksātnespējas likumā nepieciešami papildus grozījumi, vai arī nepieciešama pilnīga nozares reforma. Bakalaura darba uzdevums ir atklāt likuma normu piemērošanas problēmas laika posmā no 2010. gada novembra, kad spēkā stājās Maksātnespējas likums patreizējā redakcijā, līdz šim brīdim, lai konstatētu vai likuma normu piemērošanas problēmas ir fundamentālas un līdz ar to ir nepieciešama likuma normu grozīšana vai arī iespējams aprobežoties ar tiesību normu interpretāciju un tulkošanu no normu piemērotāju puses. Bakalaura darbā maksātnespējas regulējuma izpētes rezultātā, izdarīts secinājums, ka spēkā esošais Maksātnespējas likums nodrošina pietiekami efektīvu juridiskas personas maksātnespējas procesa procesuālo norisi, taču ne vienmēr ar tajā noteiktajiem tiesiskajiem līdzekļiem ļauj sasniegt likuma mērķi. Grozot Maksātnespējas likuma tiesību normas, kas regulē parādnieka mantas pārdošanas procesu, precizējot mantas pārdošanas veidus un kārtību, būtu iespējams būtiski efektivizēt maksātnespējas procesa norisi un izslēgt procesa dalībnieku subjektīvo interešu ietekmi uz to. Lielāka ekonomiskā labuma sasniegšanai, būtu nepieciešama obligāta ekonomikas sfērās praktizējošu speciālistu piesaiste, maksātnespējīgo uzņēmumu vai to daļu biznesa perspektīvu izvērtēšanai. Tādā gadījumā, pirms ikviena maksātnespējas procesa ierosināšanas, tiktu pamatoti izvērtētas uzņēmuma maksātspējas atjaunošanas iespējas, pozitīva slēdziena gadījumā, īstenojot Maksātnespējas likumā paredzētos tiesiskās aizsardzības pasākumus, bet negatīva slēdziena gadījumā, nekavējoties pasludinot juridiskas personas maksātnespējas procesu.

Insolvency process of legal person has substantial role in growth and sustainability of public economy. It ensures normal functioning of public economy, excluding from civil turnover legal persons which cannot function and return to civil turnover material values existing in the assets of company. Considering activities of different status institutions and media, the opinion that insolvency regulation in the country is not qualitative, but insolvency administrators managing the insolvency process are corrupted and non-competent, has been created. The goal of Bachelor’s paper is to specify if current Insolvency Law is not really qualitative, has created and still creates problems related to the application of legislation, if amendments made in the Insolvency Law were necessary and will help to achieve the goal of Law and if additional amendments or complete reform of industry are required. The task of Bachelor’s paper is to recognize problems of the application of legislation within the period from November, 2010 when current wording of Insolvency Law came into force, up to now, in order to recognize whether the problems of the application of legislation are fundamental and amendment of legislation is required or it is possible to restrict with the interpretation of legislation from the point of view of persons who apply this legislation. Within the Bachelor’s paper in the result of insolvency regulation research, it was concluded that current Insolvency law ensures sufficiently effective procedure of insolvency process of legal person however achievement of the goal of Law is not always reached by stated legal measures. Upon amendment of Insolvency Law legislation which regulates the sales process of debtors’ property, by specifying types and order of property sales process, it would be possible to make the insolvency process more effective and exclude influence of subjective interests of process participants. In order to acquire advanced economic benefits, the attraction of specialists acting in the sphere of economics would be necessary for the evaluation of business perspective of insolvent companies or their parts. In such case before the institution of any insolvency process, renewal option of company solvency would be justly evaluated and in case of positive conclusion security actions stated in the Insolvency Law would be implemented, but if the conclusion would be negative, insolvency process of legal person would be announced immediately.
INSOLVENCY PROCEEDINGS OF A LEGAL PERSON. TRENDS AND PROBLEMS
Keywords: Juridiskā zinātne; Maksātnespēja; Administrators; Mantas pārdošana; Disciplinārsods; Neitralitāte