Ar lāzeru lauku ietērpto stāvokļu supersīkstruktūra: teorētiskais apraksts un eksperimentālās izpētes iespējas sārmu metālu atomu kūļos - Ciniņš, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2011)
Autlera - Taunsa efekts kopš tā atklāšanas 1955. gadā ir guvis plašu pielietojumu spektroskopijā un citās fizikas nozarēs. Ar šī efekta palīdzību ir iespējams panākt efektīvu kvantu stāvokļu apdzīvotību kontroli. Autlera - Taunsa efekta kontekstā supersīkstruktūras mijiedarbība ir kaitējošs faktors. Veicot atomu enerģijas līmeņu viļņu funkciju interferences eksperimentus, niecīga supersīkstruktūras sašķelšanās noved pie neprognozējama interferences rezultāta. Šajā darbā tiek piedāvāta metode, ar kuras palīdzību iespējams analītiski aprēķināt ietērpto stāvokļu supersīkstruktūras komponenšu enerģijas gadījumā, kad supersīkstruktūras mijiedarbības enerģija ir maza salīdzinājumā ar atoma un starojuma mijiedarbības enerģiju.

Thee Autler - Townes effect has been used for variety of applications of spectroscopy. Such as effective population control of atomic states by means of interference. The hyperfine splitting of atomic levels is a disturbing factor in measurements employing Autler - Townes effect. If an experiment which involves atomic level wave function interference is done in a system with small hyperfine splittings, the different pathway lengths may lead to unpredictable results of the experiment. This work presents analytic approach to hyperfine splittings of dressed atomic states. An analytic formula for calculating energies of dressed state hyperfine levels has been derived for a case when interaction between atom and external Field is much stronger than the one between electron and nucleus in atom.
Hyperfine structure of laser-field-dressed states: theoretical description and possibilities for experimental investigation in beams of alkali atoms
Keywords: Fizika