Kuņģa gļotādas atrofijas un intestinālās metaplāzijas saistība ar klīniski - bioķīmiskajiem rādītājiem - Borovinska, Diāna (Latvijas Universitāte, 2015)
DARBA KOPSAVILKUMS Hroniska gastrīta iemesli var būt dažādi, tomēr būtiskais etioloģiskais faktors ir Helicobacter pylori infekcija, kas skar aptuveni 50% no pasaules iedzīvotājiem. Gastrītu pārbauda klīniski, veicot seroloģiju- pepsinogēna un antivielas noteikšanu pret infekcijas izraisītāju un vai autoantigēnu, endoskopiski pēc standartizēta biopsijas protokola, un histoloģiju, lai atšķirtu atrofisku gastrītu un bez atrofijas. Diplomdarba tēma izvēlēta ,,Kuņģa gļotādas atrofijas un intestinālās metaplāzijas saistība ar klīniski – bioķīmiskajiem rādītājiem”, jo problēma ir aktuāla visā Pasaulē, īpaši Latvijā pēdējo 10 gadu laikā. Mūsu darba mērķis ir analizēt kuņģa gļotādas atrofijas pakāpes, salīdzinot ar klīniskajiem un bioķīmiskajiem rādītājiem. Lai sasniegtu šo mērķi tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1.Analizēt kuņģa gļotādas atrofiju corpus, antrum un incisura angularis rajonā; 2.Noteikt gastrīta OLGA un OLGIM stadiju; 3.Analizēt pacientu klīniskos un bioķīmiskos rādītājus; 4.Veikt korelatīvu analīzi starp kuņģa gļotādas atrofiju un pacientu klīniskajiem un bioķīmiskajiem rādītājiem. Pētījumā iesaistīti 835 baltās rases pacienti ar dispeptiskām sūdzībām, vecumā no 18-90 gadiem, šiem pacientiem veica augšējo endoskopiju ar standartizētu biopsijas paraugu paņemšanu un audu apstrādi Latvijā - Histoloģijas Akadēmijas laboratorijā vai Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes Slimnīcas Patoloģijas Centrā. Pacienta demogrāfiskās un patoloģiskās iezīmes tika aprēķinātas pēc piemērotiem testiem, precīzs tests Fisher (F), Mann-Whitney tests (MW), modificēto Kruskal-Wallis nonparametric testa tendence (KW) un Wilcoxon nonparametric tests atbilst pāriem (W), pēc vajadzības. Korelācija starp pacientiem klīniski patoloģiskām īpašībām un atrofiju novērtēja ar Spearman testu. Novērotāja konsekvenci noteica klasificējot biopsijas materiālus atbilstoši OLGA un P-ticamības koeficientam 0,05, tas statistiski bija nozīmīgi. Statistiskā analīze tika veikta izmantojot SPSS 22. versijas programmatūru. Diplomdarba struktūru veido ievads, literatūras apskats, metožu apraksts, pētījuma rezultāti, diskusija un secinājumi. Atslēgvārdi: gastrīts, histoloģiskā atradne ar atrofiju, bez atrofijas, intestināla metaplāzija, OLGA klasifikācija, klīniskie simptomi, pepsinogēna līmenis.

Around the world, the epidemiology of gastritis overlap, Helicobacter pylori infection, affecting about 50% of the world's population is the most common cause of chronic gastritis. Gastritis clinical examination using serology-pepsinogen and determination of antibodies against infectious agents and the autoantigen, or endoscopic biopsies after standardized protocol, and histology, to distinguish between the non-atrophic and atrophic. The diploma theme is "the stomach mucosa atrophy and intestinal metaplasia comparing with clinical-biochemical indicators", because this problem is topical throughout the world, especially in the last 10 years. The aim of the study was to analyze stomach mucous atrophy grade, compared with clinical and biochemical indicators. To achieve this goal, the following objectives are pursued: 1. Analyze the stomach mucous atrophy of the corpus, antrum and incisura angularis area; 2. Determine OLGA gastritis and OLGIM stage; 3. Analyze patients clinical and biochemical parameters; 4. Perform the correlative analysis between the gastric mucous atrophy and patients ' clinical and biochemical indicators. Altogether 835 patients with dyspeptic complaints, aged 18-90 years referred for upper endoscopy were prospectively enrolled in the study; all the patients were Caucasians. All patients underwent upper endoscopy with standardized biopsy sampling and tissue processing at Academic Histology laboratory or Center of Pathology Riga East University Hospital, Riga, Latvia. The patient’s demographic and pathological features was calculated by applying Fisher’s exact test (F), the Mann–Whitney test (MW), the modified Kruskal–Wallis nonparametric test for trend (KW), and the Wilcoxon nonparametric test for matched pairs (W), as appropriate. The correlation between patients clinicopathological characteristics and atrophy was assessed by Spearman test. The inter-observer consistency in classifying biopsy sets according to the OLGA and The P-value of less than 0.05 was assessed as statistically significant. The statistical analysis was performed using the SPSS 22. version software. Diploma structure consists of an introduction, literature review, description of the methods, the results, discussion and conclusions. Keywords: gastritis, histological terms non-atrophic and atrophic, intestinal metaplasia, OLGA classification, clinical, serum pepsinogen levels.
The stomach atrophy and intestinal metaplasia comparing with clinical - biochemical indicators
Keywords: Medicīna