Kalistrata Žakova ideju pārneses iespējas Latvijas 20. gadsimta pirmās puses intelektuālās vēstures kontekstā - Brambergs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2014)
Latvijā Kalistrata Žakova idejas ir nepietiekami izpētītas, lai varētu skaidri noteikt viņa vietu un ietekmi Latvijas intelektuālās vēstures laukā. Lai rastu problēmas risinājumu, vispirms būtu jānosaka, kurā jomā Latvijas intelektuālajā vēsturē būtu skatāma Žakova ideju vieta, nozīme un ietekme. Tas arī ir šī pētījuma centrālais jautājums, kura gaitā tika gūtas sekojošas atbildes: pirmkārt, Žakova idejas, kas izpaustas viņa daiļradē var sasaistīt ar dekadences laika latviešu kultūrā izpausmēm literatūrā. Otrkārt, tās var sasaistīt arī ar izpausmēm latviešu literatūrā pēc 20. gadsimta 20tajiem gadiem. Un nozīmīgākais secinājums ir - ņemot vērā, ka Žakova idejas, kas izteiktas viņa daiļradē ir definējamas kā jaunās reliģijas ģenēze, tad tās ir aplūkojamas saistībā ar jaunajām reliģijām un to ģenēzi Latvijā 20. gadsimta pirmajā pusē.

In Latvia the ideas of Kalistrat Zakov have never been studied properly enough to establish a distinct viewpoint of his role and significance in the field of intellectual history of Latvia. In order to solve this problem, firstly, one has to determine the sector inside the field of intellectual history of Latvia in which we can look at the place, significance and influence of the ideas of Kalistrat Zakov. This is also the pivotal question of this research, during which one has come to the following conclusions: Firstly, the ideas of Zakov which are disclosed in his works can be connected to the decadence period of Latvian literature. Secondly, they can be connected as well to the period of Latvian literature after the 1920ies. And the most important conlusion should be that taking into account that the ideas of Zakov can be defined as the genesis of the new religion they can also be connected in relation to the new religions and their genesis in Latvia in the first half of the 20th C.
Transfer possibilities for the ideas of Kalistrat Zakov in the context of intellectual history in the first half of the 20th century
Keywords: Filozofija