Transportlīdzekļa vadīšana apreibinošu vielu ietekmē un tās kvalifikācijas problēmas - Kazaroveca, Aija (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Transportlīdzekļa vadīšana apreibinošu vielu ietekmē un tās kvalifikācijas problēmas”. Atbildība par šo pārkapumu tiek paredzēta kā administratīvajā, tā arī kriminālajā kārtībā. Darba izstrādes laikā attīstās diskusija par to, ka, neskatoties uz vairākām izmaiņām Krimināllikumā, kas skar doto parkāpumu un to kvalifikāciju, joprojām ir tādi gadījumi, kad sodīšana par šiem nodarījumiem nav adekvāta pēc būtības vai persona tiek sodīta par vienu un to pašu nodarījumu divas reizes, kas ir pretrunā krimināltiesību principiem. Šī darba mērķis ir kriminālpārkāpuma problēmas kvalifikācijas apzināšana un doto problēmu novēršanas piedāvājumu izstrāde. Būtiska uzmanība ir pievērsta apreibinošu vielu jēdziena analīzei un problēmām, kuras var ievērojami ietekmēt noziedzīgā nodarījuma kvalifikāciju. Bakalaura darbs ir svarīgs ar to, ka neskatoties uz pasākumiem un programmām, kas ieviestas ar mērķi samazināt pētāmos noziedzīgos nodarījumus, Latvijā no visām Eiropas Savienības valstīm ir pats augstākais procents šādu noziegumu izdarīšanā un to rezultātā cietušo skaits šo nodarījumu rezultātā. Autore, pilnā apjomā izpildīja darba uzdevumu, pētot normatīvos aktus, kuri paredz atbildību par analizēto noziedzīgo nodarījumu, izpētīja tiesu praksi, kas skar doto nodarījumu kvalifikāciju, iespējamās izmaiņas Krimināllikumā, kuras ir nevēlamas, kā arī Eiropas Savienības valstu praksi. Viss augstāk minētais sniedza autorei iespēju izstrādāt un sniegt piedāvājumus efektīvai cīņai ar šiem noziedzīgajiem nodarījumiem un to kvalifikācijas problēmu novēršanai. Autore cer, ka dotais darbs ieinteresēs ne tikai studentus tiesību zinātņu fakultātes, bet arī zinātnisko publikāciju autorus un tiesnešus. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 4 nodaļām, kuras sastāv no apakšnodaļām un kopsavilkuma. Kopējais bakalaura darba apjoms ir 61 lappuse.

The topic of my bachelor thesis is "Driving intoxicating substances skill." Responsibility for this violation is provided in the administrative and the criminal procedure. During the work an evolving debate takes place about the fact that despite there are several changes in the Penal Law relating to the violations and their qualifications, there are still cases when the punishment for these violations is inadequate in its substance or a person is punished for the same violation that contradicts to the foundations and principles of criminal law. The purpose of this paper is identification of the problems in qualification of criminal violations; and to develop proposals to resolve these issues. Considerable attention is also paid on the analysis of the concept of intoxication and problems that may have significant impact on the qualification of the offense. This bachelor thesis is significant in that despite the great programs and activities that are aiming at the reduction of criminal acts of drunk or woozy drivers in Latvia, from all EU countries the highest percentage of the violations and the victims of such violations. The author has fully complied with the task by studying regulatory enactments, which include responsibility for the criminal act being analyzed. Jurisprudence regarding the qualifications of those acts has also been studied; possible changes in the Criminal Law, which are extremely undesirable; and practices of other countries and bodies of the European Union. All of the above has provided the author with an opportunity to give suggestions for effective dealing with these acts and their qualification problems. The author hopes that this work will interest both law students and authors of scientific publications and as well as judges. The bachelor thesis consists of an introduction and 4 chapters, which are composed of sections and generalization. Volume of the entire bachelor thesis is 61 sheet.
Driving intoxicating substances skill
Keywords: Juridiskā zinātne