Attiecības ar vecākiem bērnībā pašnovērtējuma saistība ar piesaistes stilu attiecībās un narcistiskām personības iezīmēm. - Bromulte, Aija (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp pieaugušā cilvēka piesaistes stila veidiem attiecībās, narcistiskām personības iezīmēm un bērnības pieredzes pašnovērtējuma rādītājiem. Pētījumā piedalijās 74 respondents vecumā no 18 līdz 55 gadiem (M=26,32; SD= 8,00). No tiem 62 sievietes un 12 vīrieši. Lai iegūtu nepieciešamo informāciju no mainīgajiem lielumiem tika izmatota “Vecāku attieksmes aptauja” (PBI), “Attiecību stilu aptauja” (RQ) un “Narcistisko personības iezīmju aptauja” (NPI). Rezultāti tika ievākti frontāli interneta vietnē bez laika ierobežojuma. Pēc iegūtajiem rezultātiem novērojams, ka mātes emocionālais siltums pozitīvi saistīts ar indivīda autoritivitāti un eksploatāciju. Gan neatrisisnātā, gan pārņemtā piesaiste negatīvi saistās ar pašpietiekamību, bet drošā piesaiste pozitīvi saistās ar eksploatāciju. Tika konstatēta negatīva saistība starp neatrisināto piesaisti un mātes psiholoģisko kontroli, kā arī starp vecāku kopējo psiholoģisko kontroli un pārņemto piesaisti.

Goal of research was to explore relations between attachment styles in relationships for adults, narcissistic personality traits and self-valuations of childhood relationships with parents. In current study participated 74 respondents from 18 to 55 years old. (M=26,32; SD= 8,00). From them 62 were female and 12 male. To get needed information from variables were used “Parental Bonding Instrument” (PBI), “The Relationship Questionaire” (RQ) and “Narcissistic Personality Inventory” (NPI). Results were collected through internet without time limit. Results show, that emotional warmth of mother is positively related with persons authority and exploitation. Both fearful and preoccupied attachment styles relate negatively with self-sufficiency, but secure attachment relate positively with exploitation. It was found that fearful attachment relate negatively with psychological control of mother, as well as psychological control of both parents relates negatively with preoccupied attachment.
Parental bonding during childhood self-evaluation connection with attachment styles in relationships and narcisstistic personality traits.
Keywords: Psiholoģija; narcisms; personība; attiecības; vecāki; audzināšana