Sieviete Livonijas sabiedrībā viduslaikos un jauno laiku sākumā13.-16.gs. - Stikāne, Vija (Latvijas Universitāte, 2012)
ANOTĀCIJA. Promocijas darba mērķis ir izpētīt sievietes sociālo lomu un statusa tiesiskos un ekonomiskos nosacījumus Livonijas hierarhizētā sabiedrībā viduslaikos un jauno laiku sākumā, analizēt sievietes tiesības un pienākumus publiskajā sfērā. Darbā parādīti pētījumu rezultāti, balstoties uz 13.-16. gadsimta rakstītajiem vēstures avotiem. Pirmajā darba nodaļā izpētītas Livonijas sieviešu statusa tiesiskie aspekti. Darba otrajā nodaļā pirmo reizi Latvijas historiogrāfijā vienkopus apkopota un analizēta informācija par dažādu Livonijas sabiedrības grupu sieviešu statusa ekonomiskajiem un sociālajiem aspektiem. Darba rezultāti apstiprina promocijas darba hipotēzi, ka sievietes Livonijas sabiedrībā visās iedzīvotāju kārtās bija pakļautas dzimumaizbildniecībai. Sievietēm nebija publisko pienākumu un bija ierobežotas tiesības ieņemt amatus, piedalīties tiesas procesā, pastāvīgi pārvaldīt īpašumu un dibināt ģimeni. Jauno laiku sākumā naudas saimniecības un algota darba attīstība veicināja aizbildniecības vājināšanos, īpaši sabiedrības zemākajos slāņos un atsevišķās sieviešu sociālajās lomās.

SYNOPSIS. The goal of the thesis was to study woman’s social role and the legal and economic terms of woman`s status in the hierarchial society in Livonia during the Middle Ages and the Early Modern Period as well as to analyse woman’s rights and obligations in the public area. The thesis demonstrates the results of research that was based on the written historical sources from the 13th to 16th centuries. The first section of the thesis is devoted to the legal aspects of Livonian woman’s status. The second part of the thesis for the first time in Latvian historiography contains a thorough body and analysis of information relating to the economic and social aspects of woman’s status from various social groups of Livonia. The results confirm the hypothesis proposed in this doctorate thesis that women in Livonian society in all social classes were subjected to sexual custody. Women did not have any public obligations and they had limited rights to take a position, participate in trials, hold a property and establish a family. The development of monetary economy and paid employment in the Early Modern Period facilitated weakening of such custody, especially in the lowest layers of the society and in specific social roles of women.
Woman in Medieval and Early Modern Livonia from the 13th to 16th century
Keywords: Vēsture; Latvijas vēsture; History of Latvia