Izglītības aģentu vienlīdzības interpretācija - Grīviņš, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2012)
Izglītība ir nozīmīga sociāla institūcija, kura tiek saistīta ar indivīda nākotnes iespējām. Promocijas darbs „Izgītības aģentu vienlīdzības interpretācija” aplūko to, kā mācību procesi klasē, mikro līmenī ietekmē skolēna iespējas iegūt zināšanas un izglītību. Darbs ir izstrādāts interpretatīvajā perspektīvā, un tā ietvaros tiek izmantotas jaunās izglītības socioloģijas un birkošanas teorijas. Lai iegūtu informāciju par darbā aplūkotajiem jautājumiem, tika veiktas intervijas ar latviešu valodas un matemātikas skolotājiem, kā arī ar šo skolotāju ieteiktiem skolēniem, kuriem ir dažādi mācību sasniegumi. Intervijās iegūtie rezultāti ir analizēti izmantojot kritisko diskursa analīzi. Pētījums ļauj secināt, ka izglītības ietvaros ir nozīmīgas atšķirības starp dažādiem izglītībā iesaistītiem aģentiem: gan viņu izglītības interpretācijā, gan pieejamajos resursos, identitātēs, gan arī spējā darboties atbilstoši izglītības prasībām. Atslēgvārdi: izglītība, reprodukcija, birkošana, konstrukcionisms

Education is a social institution which is associated with future possibilities of the Pupil. Thesis „Equality interpretation of Education agents” is analysing how educational processes in the class are affecting pupil’s possibilities to obtain knowledge and education. Thesis is elaborated in interpretative perspective and educational processes are explained throught the theories of labeling and new sociology of education. To obtain information on analysed questions several interviews with Mathematics and Latvian language teachers and teacher recommended pupils were conducted. Interviewed pupils differ by teacher evaluation of their academic achievement level. The gathered data were analysed applying the Critical discourse analysis. The research allows concluding that there are significant diferences between diverse agents envolved in education. These differences cover their interpretation on education, the access to resources, their identities, and their ability to act according to the expectations of education system. Key words: education, reproduction, labeling, constructionism
Equality interpretation of Education agents
Keywords: Socioloģija; Sociology