Naida noziegumi - Pudnika, Gunta (Latvijas Universitāte, 2015)
Naida noziegumi veido specifisku noziedzības fenomenu. Bakalaura darbā tiek pētīta naida noziegumu problemātika no krimināltiesību, cilvēktiesību, dažādu psiholoģisko un sociālo procesu aspektiem. Pētījumā tiek analizēta naida noziegumu jēdziena izpratne, rasu, etniskā, nacionālā un sociālā naida nošķiršanas jautājums, kā arī mūsdienu tehnoloģiju attīstības laikmetā aktuālā naida runas kolīzija ar tiesībām uz vārda brīvību, pievēršot īpašu uzmanību naida runas izplatībai interneta vidē. Secīgi tiek aplūkots arī naida noziegumu starptautiskais regulējums un Latvijas tiesiskā regulējuma ģenēze. Kā centrālais jautājums darbā tiek iztirzāts naida noziegumu aizliegums Krimināllikumā, salīdzinot to ar ārvalstu pieredzi un akcentējot tiesu praksē pastāvošās problēmas. Neskatoties uz pēdējo gadu progresīvo pieeju naida noziegumu tiesiskā regulējuma attīstīšanā, Latvijā aizvien nav izveidots pietiekami efektīvs mehānisms šā veida noziegumu novēršanai. Pētījuma ietvaros tiek piedāvāti iespējamie uzlabojumi un risinājumi.

Hate crimes form a specific phenomenon of criminality. In the bachelor’s thesis the issues of hate crimes are researched through a prism of criminal law, human rights, and different psychological and social processes. The thesis analyses the concept of hate crimes, issues of separating racial, ethnic, national and social hatred as well as the conflict of hate speech prevalent in the contemporary era of modern technology development with the rights to freedom of expression. It pays a particular attention to the hate speech spread in the internet environment. The international regulation of hate crimes and the genesis of regulation in Latvia is consequently explored. The prohibition of hate crimes in the Criminal Law is posed as the central question of the research, comparing it with foreign experience and accentuating existing problems in the court practice. Despite the progressive approach in the development of the regulation of hate crimes in recent years, an effective enough mechanism to prevent this kind of crimes has not yet been created in Latvia. Possible improvements and solutions are therefore offered within the thesis.
Hate crimes
Keywords: Juridiskā zinātne; naida noziegumi; rase; etniskā, nacionālā piederība; naida runa; sociālais naids