Mājturības kultūra Latvijā: Kaucmindes Mājturības semināra piemērs - Vilcāne, Vineta (Latvijas Universitāte, 2015)
Mājturības vēsture kā sociālās vēstures virziens līdz šim nav saistījusi Latvijas vēsturnieku uzmanību, līdz ar to veiktais pētījums „Mājturības kultūra Latvijā: Kaucmindes Mājturības semināra piemērs” ir oriģināla novitāte Latvijas vēstures zinātnē. Vienlaikus tēma līdzsvaro mūsdienās aktuālo dzimtes studiju virzienu. Maģistra darbā sniegts vispārējs ieskats mājturības kultūras attīstībā Latvijā 20. gs. 20. – 30. gados, analizējot Kaucmindes Mājturības semināra (kopš 1938. gada Latvijas Mājturības institūts) darbu. Pētījumā aplūkojamā izglītības iestāde sagatavoja augstākās kvalifikācijas speciālistes mājturības nozarē, kas darbojās gan kā praktiskas mājsaimnieces, gan iesaistījās mājturības nozares attīstībā, veidojot Latvijas mājturības kultūru.

Until now a history of household as a new direction for social history hasn’t been an area of interest among Latvian historians. Thus a study carried out under a title „Household Culture in Latvia: Example of Kaucminde Household Seminar” can be considered a new trend of development in Latvian history science. At the same time the topic of the study successfully counterbalance the recent trends of contemporary gender studies. Master’s work offers a general insight on development of household culture during the 1920s and 1930s providing an analysis of the Kaucminde Household Seminar (Latvia Institute of Home-Economics since 1938) work. The educational institution has prepared highly qualified specialists in the field of household, who later became not only well trained household keepers, but also contributed to the development of Latvian household culture.
Household Culture in Latvia: Example of Kaucminde Household Seminar
Keywords: Vēsture; mājturība; kaucmindiete; Kaucmindes Mājturības seminārs; Latvijas Mājturības institūts; sociālā vēsture