Nominālā vārddarināšana Georga Manceļa darbos - Frīdenberga, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Promocijas darbā „Nominālā vārddarināšana Georga Manceļa darbos” pētīti substantīvu un adjektīvu sufiksālie atvasinājumi G. Manceļa darb os, kas ir nozīmīgs latviešu rakstu valodas sākotnes materiāls, uz kura pamata veido jas priekšstat s par vārddarināšan as sistēmu latviešu valodā 17. gadsimt a pirmaj ā pusē . T eorētiskajā daļā sniegts pārskats par vārddarināšanas aprakstu latviešu valodniecības vēsturē, kā arī a plūkotas galvenās pieejas vārddarināšanas analīzei dažādās lingvistiskajās skol ās. P raktiskajā daļā a pzināti nominālās vārddarināšanas paņēmieni un līdzekļi G. Manceļa darbos. Galvenā uzmanība pie vērsta substantīvu sufiksālajiem atvasinājumiem, kas aplūkoti pēc piederības vārddarināšanas kategorijām. Raksturoti s ubstantīvu un adjektīvu sufiksāl o atvasinājum u kvantitatīvie rādītāji. B iežāk sastopam o sufiksālo substantīvu grupas salīdzināt as ar attiecīg ajiem atvasinājumiem līdzsvarotā mūsdienu latviešu valodas tekstu korpusā. Atslēgas vārdi: n ominālā v ārddarināšana, vārddarināšanas kategorija, sufiksālie atvasinājumi

In the doctoral thesis “Nominal Word - Formation in the Works of G. Mancelius” suffixal derivatives of nouns and adjectives in the works of G. Mancelius are studied, it is a significant material of written Latvian at its beginning , on the basis of which a view on Latvian word - formation in the first half of 17th century could be made. In the theoretical part an overview of word - formation description in the history of Latvian linguistics, as well as the main approaches of the word - f ormation analys i s in different linguistic schools are given. In the practical part nominal word - formation patterns and means in the works of G. Mancelius are studied. Main attention is pa i d to the suffixal derivatives of nouns belonging to different word - f ormation categories. Quantitative parameters of the suffixal derivatives of nouns and adjectives are characterized. Most frequent groups of suffixal nouns are compared with respective derivatives in the balanced modern Latvian text corpus. Keywords: nomi nal word - formation, word - formation category, suffixal derivatives
Nominal Word-Formation in the Works of G. Mancelius
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Valodniecība; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas