Transfertcenu aprēķina metožu izvēle SIA „Industry Supplies Company” darījumos ar saistītiem uzņēmumiem - Zute, Eva (Latvijas Universitāte, 2009)
Izpratne par nodokļu likumdošanas prasībām transfertcenu aprēķina metožu pielietojumā ir aktuāla radniecīgo uzņēmumu savstarpējos darījumos. Diplomdarba mērķis ir noteikt transfertcenas aprēķina metodes SIA „Industry Supplies Company” darījumiem ar meitas uzņēmumiem Latvijas un Igaunijas Republikā. Saistīto pušu definīcija pētīta Latvijas un Igaunijas Republiku likumu, 24. Starptautiskā grāmatvedības standarta un OECD dokumentu kontekstā. Pētījumu rezultātā izvirzīti priekšlikumi transfertcenu dokumentācijas un funkcionālās analīzes plānam, skaidrotas transfertcenu aprēķina metodes. Ir sniegts pētāmā uzņēmuma raksturojums un tam piemērotākais risinājums transfertcenu aprēķinam ar tālākpārdošanas cenu un izmaksu pieskaitīšanas metodi. Atslēgvārdi: saistītās puses, transfertcena, tirgus cena, funkcionālā analīze, darījumu un peļņas metodes

The understanding of requirements of tax laws is important applying transfer pricing methods in transactions between associated companies. The purpose of this study is to establish the best transfer pricing methods for the controlled transactions of “Industry Supplies Company” LLC with its daughter companies in Latvia and Estonia. To examine the definition of associated person’s the normative acts both Latvian and Estonian, OECD’s documents and 24th International Accounting Standard were studied. The proposals for structure of transfer pricing documentation and functional analysis and the most appropriate – Resale Price and Cost Plus method were worked out to set the arm’s-length price for incorporate transactions of “Industry Supplies Company” LLC. The key-words: associated persons, transfer price, arm’s-length price, functional analysis, traditional transactional and transactional profit methods.
The choice of transfer pricing method in controlled transactions of Industry Supplies Company LLC
Keywords: Ekonomika