Latviešu strēlnieku bataljonu Organizācijas komiteja: izveidošana un darbība, 1915–1916 - Zemītis, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2009)
1914. gada vasarā Eiropā sākās Pirmais pasaules karš. Kā Krievijas impērijas pavalstnieki daudzi latvieši bija spiesti piedalīties karā pret Vāciju, bet vēl daudz plašāku tautas daļu karš skāra, sākot ar 1915. gada pavasari, kad fronte sasniedza Baltijas guberņas. Šādos apstākļos grupa aktīvu latviešu pilsonības sabiedrisko darbinieku par savu uzdevumu izvirzīja panākt atļauju Krievijas armijas sastāvā dibināt latviešu brīvprātīgo karaspēka vienības. Tā paša gada vasarā šī grupa izveidoja valsts iestāžu oficiāli atzītu institūciju – Latviešu strēlnieku bataljonu Organizācijas komiteju, kuras pienākums bija pieņemt brīvprātīgos formējamos latviešu strēlnieku bataljonos. Organizācijas komitejas veiksmīgais darbības sākums jau 1915. gadā rudenī ļāva pievērsties jauniem uzdevumiem un ievērojami paplašināt darbību. Neraugoties uz sarežģītajiem apstākļiem, ko noteica atrašanās un darbība tiešā frontes tuvumā, Organizācijas komiteja paveica ievērojamu darbu latviešu strēlnieku bataljonu formēšanā, apgādāšanā, aprūpē un piemiņas saglabāšanā.

In the July 1914 started the First World War and Russia war in war with Germany. In the spring and summer of 1915 when the war reached Baltic provinces of Russian Empire a group of Latvian public employees raised a goal to get permission to establish Latvian volunteer units in the Russian army. Activity of the group was successful and in July 19 commander of Russian North-Western front ordered formation of two Latvian Riflemen Regiments. At the same time a special Organizational Committee of Latvian Riflemen Battalions was founded. In a course of the same year in all were formed eight battalions. The main duty of Organizational Committee was to recruit and register volunteers for the Latvian Riflemen Regiments.
Organizational Committee of Latvian Riflemen Regiments: Foundation and Activity, 1915-1916
Keywords: Vēsture