Kriminālprocesu nepieļaujošie apstākļi - Kolosovska, Alise (Latvijas Universitāte, 2022)
Pēdējo reizi Kriminālprocesa likuma 377. pants tika grozīts 2016. gadā, kopš tā laika ir veikti vairāki grozījumi citos normatīvajos aktos, kas maina izpratni par piemērojamo institūtu. Pētījuma mērķis ir izpētīt kriminālprocesu nepieļaujošo apstākļu interpretāciju un to piemērošanu praksē. Bakalaura darba galvenie uzdevumi ir apzināt kriminālprocesu nepieļaujošo apstākļu vesturisko attīstību, tiesisko regulējumu, judikatūru, saistīto literatūru, statistikas datus un veikt tās izpēti un analīzi, kā arī apzināt problemātiku. Darba autore konstatēja, ka Kriminālprocesa likuma 377.pantā būtu nepieciešams veikt vairākus grozījumus, kas saistīti ar dažādu terminoloģijas lietošanu, pētāmā institūta piemērošanu praksē un piedāvāja to risinājumus. Atslēgas vārdi: kriminālprocess, kriminālprocesu nepieļaujošie apstākļi, reabilitējošie apstākļi, nereabilitējošie apstākļi.

Section 377 of the Criminal Procedure Law was last amended in 2016, since then several amendments have been made to other regulatory enactments that change the understanding of the applicable institute. The aim of the research is to study the interpretation of the circumstances that exclude criminal proceedings and their application in practice. The main tasks of the Bachelor Paper are to identify the historical development of the circumstances that exclude criminal proceedings, the legal framework, case law, related literature, statistical data and to carry out its study and analysis, as well as to identify the problems. The author of the paper found that in Section 377 of the Criminal Procedure Law it would be necessary to make several amendments related to the use of different terminology, application of the research institute in practice and proposed their solutions. Keywords: criminal proceedings, circumstances that exclude criminal proceedings, exonerating circumstances, non-exonerating circumstances.
Cirtumstances that exclude criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; kriminālprocesu nepieļaujošie apstākļi; reabilitējošie apstākļi; nereabilitējošie apstākļi