Latvijas kredītiestāžu klientu uzraudzības modeļi - Karpova, Elīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma problēmas būtība – pētījumā tiek analizēta Latvijas rezidentu pāreja uz ārvalstu finanšu iestādēm stingro Latvijas kredītiestāžu uzraudzības prasību dēļ. Tas attiecīgi atklāj problēmu, kā Latvijas kredītiestādēm pienākumu izpildes laikā, kura notiek Klientu uzraudzības ietvaros, nezaudēt klientus. Pētījuma mērķis - pamatojoties uz starptautisko prasību un Latvijas likumdošanas izpēti, izanalizēt pastāvošus Latvijas kredītiestāžu klientu uzraudzības modeļus, izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus tā pilnveidošanai. Pētījuma metodes - deskriptīvā jeb aprakstošā metode, salīdzināšanas metode, ekonomiskā analīzes metode un grafiskā analīzes metode. Galvenie pētījuma rezultāti rāda, ka 2020.–2023. gadā ir pieaugusi Latvijas rezidentu kontu atvēršana ārvalstu finanšu iestādēs, īpaši Lietuvā. Tas sarežģī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) procesu Latvijā. Aptaujas rezultāti parādīja, ka 50% respondentu izmanto gan Latvijas komercbanku, gan ārvalstu maksājumu sistēmu pakalpojumus. Atslēgvārdi: kredītiestāžu uzraudzība, NILLTPFN, ārvalstu finanšu iestādes, klientu izpēte, Latvijas rezidenti, finanšu regulējums, AML/CFT, finanšu stabilitāte.

Research Problem - The study analyses the shift of Latvian residents to foreign financial institutions due to strict regulatory requirements imposed by Latvian credit institutions. This reveals the challenge of how Latvian credit institutions can fulfil their supervisory duties without losing clients. Research Objective - Based on the analysis of international requirements and Latvian legislation, the study aims to examine the existing client supervision models of Latvian credit institutions, draw conclusions, and develop proposals for their improvement. Research Methods - The research employs descriptive, comparative, economic analysis, and graphical analysis methods. Main Findings - The main results show an increase in the number of accounts opened by Latvian residents in foreign financial institutions, particularly in Lithuania, from 2020 to 2023. This complicates the Anti-Money Laundering and Counter-Terrorism Financing (AML/CFT) processes in Latvia. Survey results indicate that 50% of respondents use services from both Latvian commercial banks and foreign payment systems. Keywords - credit institution supervision, AML/CFT, foreign financial institutions, customer due diligence, Latvian residents, financial regulation, AML/CFT, financial stability.
Customer Supervision Models of Credit Institutions in Latvia
Keywords: Ekonomika; kredītiestāžu uzraudzība; NILLTPFN; ārvalstu finanšu iestādes; klientu izpēte; Latvijas rezidenti