Ambliopijas veidu izplatība - Dzenīte, Baiba (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 52 lapām, satur 20 attēlus, 9 tabulas un 37 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: Ambliopija, ambliopijas izplatība, ambliopijas klasifikācija, redzes asums, refrakcija. Mērķis: Apkopot datus par ambliopijas un tās dažādo tipu izplatību Rīgā un Rīgas rajonā, diagnostiku un tipu raksturojošo parametru sadalījumu. Subjekti un metode: Darbā tika analizētas 605 pacientu (306 zēni, 299 meitenes, vidējais vecums 5,2±3,1 gadi) ambulatorās kartes no Bērnu klīniskās Universitātes slimnīcas Bērnu Acu slīmību klīnikas. Monokulārā ambliopija – 76,3 % , binokulārā – 23,6%. Tika analizēta informācija par pacienta vecumu, kurā tika diagnosticēta ambliopija, redzes asumu un refrakciju. Rezultāti: Ambliopijas tipu sadalījums pa atsevišķiem vecumiem ir atšķirīgs. Dažādas pakāpes ambliopijas izplatība pa ambliopijas tipiem un vecumiem atšķiras un ir atkarīga no izmantotās metodes, pēc kuras tika noteikta ambliopijas pakāpe. Pie refraktīvās ambliopijas dominē zemas pakāpes ambliopija. Dažādu refrakciju sadalījums ir atkarīgs no ambliopijas tipa un pakāpes. Pie refraktīvās ambliopijas dominējošais astigmātisma lielums bija ≥2,5 D. Pie šķielēšanas ambliopijas dominē vidējas pakāpes hipermetropija (2,0-5,0 D). Secinājumi:1. Ambliopijas izplatība BKUS Rīgas rajonā ir 2,3 %, Rīgā – vidēji 1,6 %. Tās izplatība klīniskās oftalmoloģijas populācijā ir 11,9 %. 2. Starp ambliopijas tipiem dominējošās ir šķielēšanas un refraktīvā ambliopijas. 3. Nerunājošiem bērniem (1-2 gadu vecumā) visbiežāk tiek diagnosticēta šķielēšanas ambliopija bērnam esošās heterotropijas dēļ. Anizometropijas un refraktīvā ambliopijas sāk dominēt pēc 3 gadu vecuma. 4. Ambliopijas diagnosticēšanas brīdī redzes asums ir augstāks pie refraktīvās ambliopijas (vairumā gadījumu būs 0,4-0,8), zemāks – pie kombinētās. Nav statistiski nozīmīgas atšķirības augstas pakāpes ambliopijas izplatībai starp atsevišķām vecuma grupām. 5. Visizplatītākā refrakcija bija hipermetrops astigmātisms. Hipermetrops un jaukts astigmātisms vairāk ir izplatīti pie zemas un vidējas pakāpes ambliopijām. 6. Zemas pakāpes hipermetropija (līdz 2,0 D) visvairāk tika novērota pie šķielēšanas ambliopijas. Augstas pakāpes hipermetropija (virs 5,0 D) visvairāk tika novērota pie anizometropijas un kombinētās ambliopijām.

Bachelor work is written in Latvian. It contains 52 pages, 20 figures, 9 tables and 37 references. Keywords: Amblyopia, prevalence of amblyopia, classification of amblyopia, visual acuity, refraction. Purpose: To summarize data of prevalence of amblyopia and it’s different types in Riga and region of Riga, their diagnostic and characteristic parameter distribution. Subjects and method: There were analyzed 605 patients’ (306 boys, 299 girls, average age 5,2±3,1 years) investigation cards from Riga Children Eye disease clinic. Monocular amblyopia – 76,3 % (462/605), binocular – 23,6 % (143/605). There was analyzed information about patient age, when amblyopia was diagnosed, visual acuity, refraction. Results: Distribution of different amblyopia types is different in several age groups. Prevalence of various amblyopia degrees among all types of amblyopia and age groups is different and depends on method used to detect degree of amblyopia. Mild amblyopia is most dominant at refractive amblyopia. Distribution of several refractions depends on type and severity of amblyopia. Astigmatism ≥ 2,5 D was dominating at refractive amblyopia. Moderate hyperopia (2,0-5,0 D) is the most dominant at strabismic amblyopia. Conclusions: 1. Prevalence of amblyopia in region of Riga is 2,3 %, in Riga –1,6 %. It’s prevalence in clinical ophthalmology population is 11,9 %. 2. Between types of amblyopia the most dominant are strabismic and refractive amblyopias. 3. Among not talking children (1-2 years) the most diagnosed was strabismic amblyopia due to existing heterotropia. Anisometropic and refractive amblyopias start to dominate after 3 years of age. 4. At the moment when amblyopia is diagnosed visual acuity is higher at refractive amblyopia (in most cases visual acuity will be 0,4-0,8) and lower – at combined amblyopia. Statistically there is no significant diference of severe amblyopia distribution between different age groups. 5. The most common refraction was hyperopic astigmatism. Hyperopic and mixed astigmatismus were more common at mild and moderate amblyopia. 6. Low degree hyperopia (up to 2,0 D) was most common at stabismic amblyopia. High degree hyperopia (over 5,0 D) was most observed at anisometropic and combined amblyopia.
The frequency of amblyopia types
Keywords: Fizika