Vaccinum ģints ogu ekstraktu pretvēža aktivitātes pētīšana krūts vēža šūnu līnijās - Plūduma, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Mūsdienās ar vien vairāk tiek meklēti jauni pretvēža līdzekļi, izmantojot augu valsts produktus. Maģistra darba mērķis bija noskaidrot, vai Vaccinium ģints ogu ekstrakti dažādās koncentrācijās ietekmē primārā krūts vēža MCF-7, metastātiskā krūts vēža MDA-MB-231 šūnas un ādas mezenhimālo cilmes šūnu D6 dzīvotspēju. Pētījumā tika izmantoti pieci ogu ekstrakti – mellene, krūmmellene, lielogu dzērvene, purva dzērvene un brūklene. Šūnām pievienoja ekstraktus koncentrācijās no 0,0016 mg/ml līdz 1 mg/ml un ar kolorimetrisku metodi (CCK-8) un mikroskopiju noteica šūnu dzīvotspēju un IC50. Visvairāk tiek samazināta MDA-MB-231 šūnu dzīvotspēja, salīdzinot ar MCF-7 un D6 šūnām. Visvairāk krūts audzēja šūnu dzīvotspēju samazina krūmmellenes, lielogu dzērvenes un brūklenes ekstrakti.

There is a constant demand for new therapies to treat and prevent cancer using medical herb products. Aim of the master`s work was to analyse whether the extracts of the Vaccinium genus in different concentrations affect the viabilty of primary breast cancer MCF-7, metastatic breast cancer MDA-MB-231 and skins mesenchymal stem cells D6. Five berries were used in this study – blueberries, high bush blueberries, American and European cranberries and lingonberry. Extracts were added to cells at concentrations from 0,0016 mg/ml to 1 mg/ml and with colorimetric assay (CCK-8) and microscopy cell viability and IC50 was determined. MDA-MB-231 cell viability compared to MCF-7 and D6 was reduced most. The most significant effect no MDA-MB-231 cell viability was from high bush blueberries, American cranberries and lingonberries extracts.
Vaccinium family berry extracts anti cancer activity in breast cancer cell lines
Keywords: Farmācija; MDA-MB-231; MCF-7; flavonoīdi; antocianīni; krūts vēzis