Traumu profilakse pacientiem ar garīgās veselības traucējumiem stacionārā - Džavadova, Sevda (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir Traumu profilakse pacientiem ar garīgās veselības traucējumiem stacionārā. Bakalaura darba tēma ir izstrādāta balstoties uz pieredzi darbā ar pacientiem kam ir garīgās veselības traucējumi. Diemžēl pētījumi par šo tēmu nav veikti , bet tas nenozīmē, ka šī tēma nav aktuāla. Darba autors uzskata, ka traumatisma preventīvie pasākumi var būtiski samazināt traumatisma risku gan stacionārā, gan ārpus tā, līdz ar ko uzlabot pacientu un viņu piederīgo dzīves kvalitāti. Darba mērķis: noskaidrot traumu profilaksi pacientiem ar garīgās veselības traucējumiem stacionārā. Darba uzdevumi: no literatūras avotiem noskaidrot pacientu ar psihiskiem un garīgās veselības traucējumiem biežākos traumu veidus pieaugušajiem, riska faktorus, īpatnības (alkoholisms, epilepsija, paškaitējums, demence); analizēt Patrīcijas Benneres māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt intervijas protokolu, ar kura palīdzību iegūt pētījuma datus; veikt individuālas intervijas ar garīgās veselība stacionārā strādājošām māsām; apkopot un analizēt iegūtos datus; izdarīt secinājumus un izstrādāt ieteikumus. Pētniecības darba jautājums: Kādi ir traumu profilaktiskie pasākumi pacientiem ar garīgās veselības traucējumiem stacionāra? Pētniecības instruments: Pētījuma veikšanai izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, instruments – daļēji strukturēta intervija. Pētījuma respondenti – septiņas garīgās veselības stacionārā strādājošas māsas. Pētījuma rezultāti liecina, ka traumatisma risku veicinošie faktori ir pacienta vecums, saslimšana, emocionālā stabilitāte un labklājība. Medicīnas personāla un galvenokārt māsas darbības, profesionalitāte un pieredze spēj būtiski ietekmēt traumu profilaktiskos pasākumus. Galvenie no šiem pasākumiem ir: Pareiza darba organizēšana ( novērošanas un uzraudzības nodrošināšana), drošas vides radīšana, informēšana, izglītošana, pacienta un viņa spēju objektīva izvērtēšana. Darbs sastāv no 34 lapaspusēm un 5 pielikumiem Atslēgas vārdi: traumatisms, traumu profilakse, risks, māsas darbības, garīgā veselība, geriatriski pacienti.

The topic of the bachelor's thesis is Injury prevention in patients with mental health disorders in hospital. The topic of the bachelor's thesis is developed based on experience in working with patients with mental health disorders. Unfortunately, no research has been done on this topic, but this does not mean that this topic is not relevant. The author believes that injury prevention measures can significantly reduce the risk of injury in hospital and outside of it, thus improving the quality of life of patients and their relatives.. Aim of the work: to find out the prevention of injuries in patients with mental health disorders in hospital. Tasks: to find out from the literature sources the most common types of injuries of patients with mental and mental health disorders in adults, risk factors, peculiarities (alcoholism, epilepsy, self-harm, dementia); to analyze Patricia Benner's theory of nursing in connection with the topic of the bachelor's thesis; to develop an interview protocol, with the help of which to obtain research data; conduct individual interviews with nurses working in a mental health hospital; to compile and analyze the obtained data; draw conclusions and make recommendations. Research question: What are the injury prevention measures for patients with mental health problemsin a hospital? Research tool: Qualitative research method was used for the research, tool - semi-structured interview. The respondents of the study - seven nurses working in a mental health hospital. The results of the study show that the factors contributing to the risk of trauma are the patient's age, illness, emotional stability and well-being. The activities, professionalism and experience of medical staff and, in particular, nurses can have a significant impact on injury prevention measures. The main of these measures are: Proper organization of work (ensuring observation and supervision), creation of a safe environment, information, education, objective assessment of the patient and his abilities. The work consists of 34 pages and 5 appendices Keywords: trauma, injury prevention, risk, nursing, mental health, geriatric patients.
Injury Prevention in Patients with Mental Health Disorders in Hospital
Keywords: Medicīna; traumatisms; traumu profilakse; risks; māsas; darbības