Nepilngadīgais kriminālprocesā - Meirēns, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2020)
Nepilngadīgais ir tas kriminālprocesa dalībnieks, kuram krimnālprocesuālajās attiecības ir jāpievērš īpaša uzmanība, jo kriminālprocess var atstāt iespaidu uz nepilngadīgo neatkarīgi no tā kādā statusā viņš tiek iesaistīts šajā procesā, tāpēc nepilngadīgajiem ir nepieciešama īpaša aizsardzība, lai kriminālprocess nenodarītu kaitējumu bērna fiziskajai un psihiskajai attīstībai. Maģistra darba mērķis ir izpētīt kriminālprocesuālo attiecību regulējumu kriminālprocesā, kurā ir iesaistīta nepilngadīgā persona, kā arī izpētīt to, kādas īpatnības un priekšrocības Kriminālprocesa likums piešķir nepilngadīgajiem kriminālprocesā. Mērķa sasniegšanai darba autors izpētījis nepilngadīgā jēdzienu kriminālprocesā, nepilngadīgā iespējamos statusus kriminālprocesā, nepilngadīgā, kuram ir tiesības uz aizstāvību, tiesības un pienākumus kriminālprocesā, nepilngadīgā, kuram ir tiesības uz aizstāvību, interešu pārstāvību un aizstāvību kriminālprocesā, nepilngadīgā cietušā procesuālo regulējumu, izmeklēšanas darbību īpatnības ar nepilngadīgajiem kriminālprocesā piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem kriminālprocesā. Darba izstrādes gaidā autors ir konstatējis nepilnības nepilngadīgo kriminālprocesuālajā regulējumā, un sniedz iespējamos priekšlikumus šo problēmu risinājumam.

A juvenile is a participant in criminal proceedings to whom special attention must be paid in criminal proceedings, as criminal proceedings may affect a minor regardless of his or her status in the proceedings, so juveniles need special protection so that criminal proceedings do not harm the child's physical and mental development. The aim of the master's thesis is to study the regulation of criminal procedural relations in criminal proceedings in which a juvenile is involved, as well as to investigate the special features and advantages granted by the Criminal Procedure Law to juveniles in criminal proceedings. To achieve the goal, the author has studied the concept of a minor in criminal proceedings, the possible statuses of a minor in criminal proceedings, the rights and obligations of a minor who has the right to defense, the rights and responsibilities of a minor when compulsory measures applied to minors in criminal proceedings. In the development of the master's thesis, the author has identified flaws in the regulation of juvenile criminal proceedings, and provides possible proposals for the solution of these problems.
Juvenile in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; nepilngadīgais kriminālprocesā; bērns; noziedzīgs nodarījums; nepilngadīgā īpaša aizsardzība