Bronhiālās astmas ārstēšanai izmantojamo zāļu aprite a aptiekā 21 Rīgā un a aptiekā 23 Krāslavā 2012. gadā - Glaudāne, Ilze (Latvijas Universitāte, 2013)
Bronhiālā astma ir plaši izplatīta slimība gan visā pasaulē, gan arī Latvijā. Latvijā ar astmu aizvien vairāk slimo mazi bērni. Astma skar visu vecuma cilvēkus, bet visbiežāk tā sākas bērnībā. Tā tiek raksturota kā elpošanas sistēmas slimība ar hronisku, iekaisīgu raksturu. Astmas simptomi katram pacientam atšķiras, tāpēc nepieciešams katram pacientam izvēlēties atbilstošu stratēģiju, kas ļautu labi kontrolēt astmas simptomus. Šī darbā mērķis ir noskaidrot bronhiālās astmas ārstēšanā izmantojamo zāļu aprites atšķirības a aptiekā 21 Rīgā un a aptiekā 23 Krāslavā, balstoties uz Global Initiative For Asthma (GINA) 2011.g. vadlīnījām. Var secināt, ka lielu atšķirību starp abām aptiekām izmantoto zāļu apritē nav. Rezultāti liecina, ka ārsti vairāk izraksta medikamentus astmas kontrolēšanai nevis astmas lēkmes kupēšanai, kas ir arī pareizi.

Asthma is a widespread disease throughout the world as well as in Latvia. Latvian small children are increasingly suffering with asthma. Asthma affects people of all ages, but it most often starts in childhood. It is described as a respiratory disease with chronic inflammatory nature. Asthma symptoms are different for each patient, therefore it is necessary for each patient to choose the appropriate strategy to control the asthma symptoms well. The aim of this work is to clarify the differences of asthma drug use treatment in a pharmacy chain in Riga, 21 and a pharmacy a 23 Kraslava, based on the Global Initiative For Asthma (GINA) of 2011 guidelines. It can be concluded that there is not much difference between the two pharmacies. Only difference is observed between a combined medication (Ipatropium / Fenoterol) administration in the frequency of asthma episodes.The results show that in most cases doctors prescribe drugs to control asthma not asthma episodes, which is also correct.
The turnover of asthma treatment medicines at the a aptieka 21 in Riga and a aptieka in Kraslava in 2012
Keywords: Farmācija