Pielāgotās fiziskās aktivitātes stājas korekcijā sākumskolas skolēniem - Jānaite, Elza (Latvijas Universitāte, 2023)
Pandēmijas Covid-19 izplatības laikā katram ikdienas režīms bija spiests uz izmaiņām no ierastā. Darbs un skola tika pārcelti uz attālināto darbības režīmu. Šis laika posms bērnu stājai nav sniedzis pozitīvu ieguvumu. Mazkustīgums, kas šajā laika periodā bijis ļoti aktuāls un skāris visus, kā arī palielinājis aptaukošanās risku. Ķermeņa izmaiņas spēj būtiski mainīt stājas paradumus. Pēc pandēmijas nodarītajām sekām, jāmēģina atrast visus pieejamos aktivitāšu veidus, kas spētu novērst radušās problēmas saistībā ar pareizu stāju. Pielāgotās fiziskās aktivitātes piedāvā dažādus stājas korekcijas veidus, kurus var veikt uz paklājiņa pildot vingrinājumus vai ūdenī. Kā arī muskuļu disbalanss ir novērojams arvien biežāk un to koriģēšanai ir iespējams pielietot iepriekšminētās fiziskās aktivitātes.

During the spread of the Covid-19 pandemic, everyone's daily routine was forced to change from the usual. Work and school were moved to remote mode. This period of time has not brought positive benefits to children's posture. Inactivity, which was very relevant in this period and affected everyone, as well as increased the risk of obesity. Body changes can significantly change postural habits. After the consequences caused by the pandemic, it is necessary to try to find all available types of activities that would be able to eliminate the problems related to correct posture. Adapted physical activity offers a variety of postural corrections that can be performed on a mat while performing exercises or in water. Also, muscle imbalances are observed more and more, it is possible to use the physical activities to correct them.
Adapted psyhical activities in posture correction for primary school students
Keywords: Sporta zinātne; Stājas korekcija; Pielāgotās fiziskās aktivitātes; Muskuļu disbalanss; Mazkustīgums; Aktivitāšu veidi