Mākslas filmu izmantošanas iespējas vēstures pētījumos: Rīgas kinostudijas 1980. gadu filmu piemērs - Lielbārdis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2025)
1980. gados Rīgas Kinostudijā tika uzņemtas vienpadsmit mākslas filmas, kuru sižeti balstīti dažādos Latvijas vēstures periodos – no 19. gs līdz 20. gadsimtam. Lai gan šo filmu mērķis šķietami bija attēlot Latvijas vēstures notikumus, to saturs bieži atklāj padomju ideoloģijas ietekmi uz vēstures interpretāciju, pielāgojot to valdošajai politiskajai doktrīnai. Darba mērķis ir analizēt Latvijas vēstures atspoguļojumu šajās filmās, uzmanību pievēršot to uztverei un vērtējumam padomju laika kino kritikā. Pētījumā izmantota presē publicēto recenziju analīze, kas ļauj apskatīt ne tikai filmu saturisko vērtējumu, bet arī ideoloģiski kontrolētās vides ietekmi uz kultūru.

In the 1980s, Riga Film Studio produced eleven feature films based on various periods of Latvian history – from the 19th to the 20th century. Although these films ostensibly aimed to depict events from Latvia’s past, their content often reveals the influence of Soviet ideology on historical interpretation, adapting it to the dominant political doctrine. This thesis aims to analyze the representation of Latvian history in these films, focusing on how they were perceived and evaluated in Soviet-era film criticism. The research is based on an analysis of reviews published in the press, offering insights into both the films’ content and the impact of an ideologically controlled cultural environment.
Possibilities of Using Feature Films in Historical Research: The Example of Riga Film Studio's 1980s Films
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Rīgas Kinostudija; padomju kino; kino kritika; PSRS kultūras politika; kinofilmas kā vēstures avots