Populārāko tīmekļa lietotņu ietvaru salīdzinājums - Korotkevičs, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2023)
Lielākā daļa mūsdienu tīmekļa vietņu tiek veidotas, izmantojot kādu no esošajiem tīmekļa lietotņu ietvariem. Atkarībā no programmatūras prasībām un izstrādātāju prasmēm tiek izvēlēti dažādi ietvari. Ietvars ir platforma, kas nosaka programmatūras sistēmas struktūru. Tā atvieglo liela projekta dažādu komponentu izstrādi un integrāciju. Šī darba ietvaros tiks izvēlēti trīs populārākie ietvari un salīdzināti savā starpā pēc vairākiem kritērijiem, piemēram: funkcionalitāte, dokumentācijas kvalitāte, izmantošanas sarežģītība utt. Praktiskajā daļā vairākos no ietvariem tiks izstrādāta tīmekļa lietotne ar vienādu funkcionalitāti, tādejādi salīdzinot ietvaru sniegto funkcionalitāti praktiskā pielietojumā. Gala rezultātā tiks iegūts praktisks šobrīd populārāko tīmekļa lietotņu izstrādes ietvaru salīdzinājums, lai noteiktu, kurš no ietvariem dažādu uzdevumu risināšanai varētu būt piemērotāks. Tiks izveidots novērtējums, kurā aprakstītas kopīgās un atšķirīgās īpašības, kā arī katra ietvara priekšrocības un trūkumi.

Most contemporary websites are created using one of the existing web application frameworks. Depending on the software requirements and developer skills, various frameworks are chosen. A framework is a platform that determines the structure of a software system. It facilitates the development and integration of different components of a large project. Within the scope of this work, three of the most popular frameworks will be chosen and compared against each other based on several criteria, such as: functionality, quality of documentation, complexity of use, etc. In the practical part, a web application with identical functionality will be developed in several of the frameworks, thereby comparing the functionality provided by the frameworks in practical application. The result will be a practical comparison of the currently popular web application development frameworks, determining which framework could be more suitable for solving various tasks. An evaluation will be created, describing common and differing characteristics, as well as the advantages and disadvantages of each framework.
Comparison of most popular web application frameworks
Keywords: Datorzinātne