Vērtību saistība ar apmierinātību ar dzīvi jauniešiem. - Senkāne, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir jauniešiem piemītošo vērtību saistība ar jauniešu apmierinātību ar dzīvi. Tāpēc pētījuma ietvaros tika izvirzīts jautājums: “kā jauniešiem piemītošās vērtības korelē ar jauniešu apmierinātību ar dzīvi?” Pētījumā piedalījās 132 jaunieši (98 jaunietes un 34 jaunieši) vecumā no 19-25 gadiem. Pētījumā tika izmantota “Apmierinātība ar dzīvi aptauja” (Satisfaction With Life Scale (SWLS); Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985. Latvijā aptauju adaptēja Maslovska, K., Voitkāne, S., Miezīte, S. & Raščevska, M., 2005. Atkārtoti aptauju adaptējusi Anda Upmane, 2010) un “Švarca vērtību aptauja” (Schwartz Value Survey; Schwartz, 1992. Latvijā aptauju adaptējis Ivars Austers, 2002). Pētījuma rezultāti rāda, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp tradīciju vērtībām (r=0,25, p<0,01) un apmierinātību ar dzīvi. Statistiski nozīmīga saistība ir arī starp konformitāti (r=0,27, p<0,01) un apmierinātību ar dzīvi. Taču starp pārējām vērtībām (hedonismu, drošību, labestību, stimulāciju, pašnoteikšanos, varu un universālismu) un apmierinātību ar dzīvi statistiski nozīmīga saistība netika novērota. Vidējā apmierinātība ar dzīvi (M= 16,95) norāda uz to, ka jaunieši ir vairāk neapmierināti nekā apmierināti ar dzīvi. Jaunieši augstāk vērtē universālismu (M=47,50), pašnoteikšanos (M=32,56) un labestību (M= 32,08). Par vismazsvarīgākajām tiek uzskatītas varas (M=17,39) un hedonisma (M=19,74) vērtības.

The aim of current research was to find out if there is any correlation between young people’s values and young people’s satisfaction with life. Therefor research question was raised: what kind of correlation there is between indicators of satisfaction with life and values? The study included 132 young people (98 female and 34male) at the age of 19 to 25 years old. The research was conducted using Satisfaction With Life Scale ((SWLS); Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985) and Schwartz Value Survey (Schwartz, 1992). To answer the research question - what kind of correlation there is between indicators of satisfaction with life and values? The research results show that there is a statistically significant relationship between tradition (r= 0,25 , p < 0,01) and satisfaction with life. A statistically significant relationship is between conformity (r=0,27 , p < 0,01) and satisfaction with life. But among the other values (hedonism , security, benevolence, stimulation, self-direction , power and universalism) and life satisfaction statistically significant relationship wasn’t observed. The mean life satisfaction (M=16,95) indicates that young people are more dissatisfied than satisfied with their lives. Young people tend to value universalism (M=47,50) , self-direction (M=32,56) and benevolence (M=32,08). For the least important it is considered power (M=17,39) and hedonism (M=19,74) values.
Youth values connection with satisfaction with life.
Keywords: Psiholoģija; vērtības; apmierinātība ar dzīvi; value; satisfaction with life; jaunieši