Augsta tauku satura maltītes rosinātas izmaiņas organisma enerģētiskajā vielmaiņā fiziski trenētām un netrenētām jaunām sievietēm - Kanošķe, Liliāna (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba mērķis bija novērtēt regulāras fiziskas slodzes ietekmi uz vielmaiņu un enerģētisko substrātu izmantošanu miera apstākļos. Pētījumā piedalījās 14 jaunas, klīniski veselas sievietes vecumā no 21 līdz 28 gadiem, no kurām sešas spēlē florbola komandā un regulāru treniņu laikā (3-4 reizes nedēļā) veic augstas intensitātes jauktu (aerobu/anaerobu) slodzi, savukārt astoņas sievietes ir ar zemu kustību aktivitāti ikdienā. Pētījuma dalībniekiem noteica ķermeņa audu kompozīciju, izmantojot antropometrijas un ultrasonogrāfijas metodi, kā arī noteica vielmaiņas intensitāti, ogļhidrātu un tauku oksidācijas intensitāti un triglicerīdu un glikozes koncentrāciju kapilārajās asinīs četru stundu laikā pēc augsta tauku satura maltītes (1000 kcal, 62% tauku) uzņemšanas. Iegūtie rezultāti norāda, ka sievietēm ar regulāriem fiziskiem treniņiem un ar mazkustīgu dzīvesveidu ir līdzīga ķermeņa audu kompozīcija, asins plazmas triglicerīdu un glikozes koncentrācija, kā arī pamatvielmaiņas intensitāte. Tomēr abās pētījuma personu grupās ir atšķirīgs enerģijas patēriņa pieaugums ar maltītes gremošanas norisēm saistīto procesu nodrošināšanai un atšķirīga plazmas triglicerīdu izmant koncentrācijas izmaiņu dinamika plazmā, kas ļauj domāt, ka trenētām un netrenētām personām ir atšķirīga plazmas nutrientu izmantošanas un deponēšanas stratēģija fiziska miera apstākļos.

The aim of this study was to evaluate whether regular physical activity affects energy expenditure and substrate utilization at rest. The study included 14 young, apparently healthy women aged 21 – 28 years, six of them are floorball players and train regularly 3-4 times per week (aerobic/anaerobic trainings), and eight study participants have a sedentary lifestyle. In both study groups body composition was assessed with anthropometric and ultrasound methods, also energy expenditure, and fat and carbohydrate oxidation was measured, as well as blood triglyceride and glucose concentration during four hours of postprandial state after a single high fat meal (1000 kcal, 62% fat). The results indicate that trained and untrained women have similar body composition, blood triglyceride and glucose concentration, and basal metabolic rate. However, postprandial energy expenditure, and postprandial triglyceride clearance dynamics is different in both groups, which suggests that there is a different strategy of plasma nutrient utilization and storage at rest in trained and untrained women.
Postprandial response of energy expenditure and energy substrate utilization in athletic and untrained females after single intake of high-fat meal
Keywords: Bioloģija; trenētas sievietes; augsta tauku satura maltīte; vielmaiņas intensitāte; lipīdu oksidācija; ogļhidrātu oksidācija