Dažāda lieluma stimulu ietekme uz stereoredzes krustoto un nekrustoto disparitāti - Rahimov, Emil (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba apjoms ir 48 lappuses. Tajā ir 29 grafiki, 9 tabulas un 68 atsauces uz literatūras avotiem. Maģistra darba mērķis bija novērtēt stereoredzes slieksni un atbildes sniegšanas laiku, izmantojot dažāda lieluma krustotās un nekrustotās disparitātes stereostimulus. Pētījumā tika salīdzināts stereoredzes slieksnis un atbildes sniegšanas laiks dažādās vecuma grupās un novērtēta stereogrammas stimula lieluma ietekme uz šiem parametriem. Personas ar lielu redzes refraktīvo defektu un sākotnēju kataraktas esamību tika izslēgti no pētījuma. Stereoredzes novērtēšana tika veikta, izmantojot datorizēto RDS stereoredzes testu veidotu pēc anaglipa principa un izmantojot dažāda lieluma krustotās un nekrustotās disparitātes stimulus. Pētījumā piedalījās 28 dalībnieki: 11 sievietes un 17 vīrieši. Dalībnieku vecums bija no 9 līdz 68 gadiem. Iegūtie rezultāti apstiprināja hipotēzi, ka stimulu lielums būtiski ietekmē stereoredzes kvalitāti. Pētījums atklāja nervu sistēmas spēju mācīties un uzlabot atbildes sniegšanas laiku, lai gan netika apstiprināta treniņu ietekme uz disparitātes vērtību. Veicot pētījumus par vecuma un stereoredzes saistību, tika noteikts, ka 9-68 gadu vecuma grupā korelācijas nav.

The master's thesis consists of 48 pages. It includes 29 graphs, 9 tables, and 68 references. The aim of the master's thesis was to assess stereovision threshold and response time by applying crossed and uncrossed stereostimuli of varying size. The study also delved into comparing stereovision threshold and response time across different age groups and assessing the impact of stimuli size factors on these parameters. Individuals with high refractive error and early cataract were permitted to participate in the study. The assessment was conducted using the digital RDS stereotest by applying anaglyph principle and with crossed and uncrossed stereovision disparity stimuli of different sizes. 28 subjects participated in the study: 11 women and 17 men. The age of the participants ranged from 9 to 68. The findings substantiated the hypothesis that stimulus size significantly influences stereovision. Stimulus size effect on response time was confirmed. The study unveiled the nervous system's capacity to learn and enhance response time, although no confirmation of the trial's effect on disparity value was observed. An exploration of the relationship between age and stereovision revealed an absence of correlation within the 9-68 age range.
The Effect of Stimuli Size on the Stereovision Crossed and Uncrossed Disparity
Keywords: Klīniskā optometrija [Angļu val.]; Stereovision; Crossed disparity; Uncrossed disparity; Response time; Random-dot stereogram