Propargilgrupu saturošu 1,4 - dihidropiridīnu atvasinājumu ietekmes noteikšana MPP+ un 6-OHDA toksicitātes modeļos SH-SY5Y šūnās - Sproģe, Madara (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī darba mērķis bija noskaidrot jaunu Latvijas Organiskās sintēzes institūtā sintezētu propargilaizvietotu 1,4-dihidropiridīnu atvasinājumu spēju samazināt mitohondriju toksīnu 1-metil-4-fenilpiridīna (MPP+) un 6-hidroksidopamīna (6-OHDA) izraisītu šūnu nāvi SH-SY5Y šūnu līnijā. Iegūtie rezultāti parādīja, ka savienojumi D3-69 un ESF-M5 neuzrādīja spēju protektēt mitohondriju toksīnu izraisītu šūnu nāvi. Savienojumi ESF-M1 un D3-72-2 (abi 10 ĀM) uzrādīja stipru toksicitāti pievienoti per se, kā arī pastiprināja MPP+ izraisītu šūnu nāvi (par 99,89%0, 100%0 vs. MPP+ kontrole, attiecīgi). Savienojumi D3-72 un ESF-M9 neuzrādīja statistiski ticamu ietekmi MPP+ toksicitātes modelī. Iegūtie rezultāti parādīja, ka propargilgrupas pievienošanai 1,4-DHP atvasinājumiem nav būtiska loma savienojumu aktivitātēs izmantotajos modeļos. Atslēgvārdi: 1,4-dihidropiridīni, 1-metil-4-fenilpiridīns, 6-hidroksidopamīnu, SH-SY5Y šūnu līnija, šūnu dzīvotspējas noteikšana.

The aim of our study was to investigate the possible activity of the propargylgroup-containing 1,4–dihydropyridine derivatives, which were synthesised at the Latvian Institute of Organic Synthesis, in the mitochondrial toxins 1-methyl-4-phenylpyridine (MPP+)- and 6-hydroxydopamine (6-OHDA)-induced toxicity models in SH-SY5Y cell line. Compounds D3-69 and ESF-M5 did not protect neuroblastoma cells against mitochondrial toxins-induced cell death. Derivatives ESF-M1 and D3-72-2 (both 10 ĀM) showed a strong toxicity added per se, and increased MPP+-induced cell death (by 99,89%0, 100%0, respectively). Compounds D3-72 and ESF-M9 did not effect MPP+-induced toxicity. The results showed that propargylgroup of the structures of studied 1,4-DHP derivates did not play a significant role in the activities of the coumponds in our models. Keywords: 1,4-dihydropyridine,1-methyl-4 phenylpyridine,6-hidroxidopamine, SH-SY5Y cell line, cell viability determination
Studies of the propargylgroup - containing 1,4 - dihydropyridine derivatives in MPP+ and 6-OHDA toxity modes in SH-SY5Y cells
Keywords: Farmācija