Meinvalda pārgrupēšanās jonu šķidrumu vidē - Ikkere, Laura Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Meinvalda pārgrupēšanās jonu šķidrumu vidē. Ikkere L.E., darba vadītājs Dr.h.ķīm., prof. Zicmanis A. Bakalaura darbs, 54 lappuses, 24 attēli, 12 tabulas, 42 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darba literatūras apskatā ir apkopota galvenā informācija par Meinvalda pārgrupēšanās reakcijām, to katalizatoriem, kā arī par jonu šķidrumiem. Laboratorijā tika veikta trīs jonu šķidrumu sintēze. To struktūras tika pierādītas, izmantojot 1H KMR un IS spektroskopijas metodes. Tika piemeklēti piemērotākie gāzu hromatogrāfijas apstākļi, lai noteiktu pārgrupēšanās reakciju izejvielas un produktus. Tika pārbaudīti dažādu anjonu un slāpekli saturošu katjonu jonu šķidrumu izmantošana terminālo epoksīdu pārgrupēšanās reakcijās. Ir novērtēta Luisa skābju kā katalizatoru reaģētspēja jonu šķidrumos.

Meinwald rearrangement in media of ionic liquids. Ikkere L.E., supervisor Dr. habil. chem., prof. Zicmanis A. Bachalor thesis, 54 pages, 24 figures, 12 tables, 42 literature references, 5 appendixes. In Latvian. The literature review of the paper contains general information about Meinwald rearrangement reactions and catalysts as well as information about ionic liquids. Three different ionic liquids have been obtained in the laboratory. Structure of three of these compounds have been confirmed by 1H NMR and IR spectroscopy. The gas chromatography method of separating Meinwald rearrangement products from epoxides has been found. The use of ionic liquids with various anions and nitrogen containing cations has been investigated. The utilization of different Lewis acids as catalysts has been tested.
Meinwald rearrangement in media of ionic liquids
Keywords: Ķīmija; JONU ŠĶIDRUMI; MEINVALDA PĀRGRUPĒŠANĀS; TERMINĀLIE EPOKSĪDI; IONIC LIQUIDS; MEINWALD REARRANGEMENT