Atkārtotu sakādisku acu kustību ietekme uz verģences atbildi - Bumbiška, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lapaspusēm. Tas satur 19 attēlus, 5 tabulas un 41 atsauci uz literatūras avotiem. Mērķis: izvērtēt atkārtotu sakādisku acu kustību ietekmi uz verģences atbildi. Metode: Četriem pētījuma dalībniekiem tika analizēts maksimālais verģences ātrums, laiks, kad tiek sasniegts maksimālais verģences ātrums, dubultās verģences un sakāžu skaits pirms un pēc nogurdināšanas. Rezultāti un secinājumi: Nogurums katra pētījuma dalībnieka verģences atbildi ietekmē atšķirīgi. Izteiktākas izmaiņas novērotas diverģences atbildē, kā arī pie lielākiem verģences stimuliem. Atšķirība sakāžu un dubultās verģences skaitā pirms un pēc noguruma netika konstatēta.

The master thesis are written in Latvian on 40 pages. It contains 19 figures, 5 tables and 41 reference. Purpose: to assess the influence of repetitive saccadic eye movements on vergence response. Methods: There were 4 participants. Their vergence peak velocity, time, when it occured, the number of saccades and double vergence were evaluated before and after fatigue phase with repetitive saccadic eye movements. Results and conclusions: Repetitive saccadic eye movements produce inter-individual changes in vergence response. More pronounced changes were observed for divergence movement and using larger vergence stimuli. No difference was observed for number of saccades and double vergence before and after fatigue phase.
Influence of repetitive saccadic eye movements on vergence response
Keywords: Fizika; verģences nogurums; atkārtotas sakādiskas acu kustības; verģences maksimālais ātrums; dubultās verģences atbilde