Digitāla vizuālo spēju testēšanas rīka izstrāde un eksperimentāla analīze klīnisku un ikdienas populāciju gadījumā - Voronovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās neirodeģeneratīvo slimību ārstēšanas ir efektīva tad, ja slimības pazīmes tika atrastas agrīnā stadijā. Bakalaura darba ietvaros autors izstrādā kognitīvo traucējumu noteikšanas rīku, kas varētu palīdzēt cilvēkiem ātrāk identificēt simptomus. Darbā tika paveikts literatūras pārskats, kursa darba izstrādāta digitāla mentālas rotācijas prototipa apraksts, analīze un pilnveidošana līdz minimāla darbspējīga produkta stāvoklim. Tiek detalizēti aprakstīts kognitīvo traucējumu noteikšanas rīka izstrādes process, darba organizācija, pielietotas tehnoloģijas, plānošana, lietotnes palaišana un testēšana. Rīka testēšana piedalījās vairāk par 50 cilvēkiem, kuri pirmajā posmā pārbaudīja trīs dinamiski saģenerētas mentālas rotācijas testa versijas. Dati tika analizēti, lai izvēlētos vieglāku testu un padotu to tālākai testēšanai klīniskai grupai ar neirodeģeneratīviem trūkumiem.

Nowadays, the treatment of neurodegenerative diseases is effective if the signs of the disease were found at an early stage. The author develops a cognitive impairment tool that could potentially help people identify symptoms and act quickly. The literature review, description, analysis and improvement of the digital mental rotation prototype developed in the course paper to the state of a minimum viable product was performed. The development process of the cognitive impairment tool, work organization, applied technologies, planning, application launch and testing are described in detail. In the first phase, the tool was tested by more than 50 people on three dynamically generated versions of the mental rotation test. Data was analyzed to select the easiest test and conduct further testing of a clinical group with neurodegenerative deficiencies.
Development and experimental analysis of a digital visual ability testing tool for clinical and everyday populations
Keywords: Datorzinātne; kognitīvo traucējumu noteikšana; PSVT: R; detection of cognitive impairment; emocijas, medicīniskā skaitļošana; mentālas rotācijas tests